Moment istoric în Europa. Germania ar putea reintroduce serviciul militar obligatoriu în cadrul celor mai ample reforme ale armatei de după Războiul Rece

  • Germania a dezvăluit cele mai ample reforme militare de după Războiul Rece, inclusiv posibila reintroducere a serviciului militar obligatoriu.
  • Măsurile sunt parte a eforturilor guvernului de la Berlin de a-şi pregăti mai bine forţele armate pentru apărarea teritoriului NATO în faţa ameninţărilor Rusiei.
  • Pistorius a declarat că aceste reforme vor restabili Bundeswehr-ul "pentru o nouă şi veche provocare".
1517 afișări
Imaginea articolului Moment istoric în Europa. Germania ar putea reintroduce serviciul militar obligatoriu în cadrul celor mai ample reforme ale armatei de după Războiul Rece

Ministrul german al Apărării, Boris Pistorius, a declarat la Berlin că a semnat un ordin de reorganizare a armatei germane.

"Este o reformă de referinţă... . Scopul nostru este de a restructura Bundeswehr-ul în aşa fel încât să fie cel mai bine poziţionat în caz de apărare, în caz de război", a declarat Pistorius. "Nimeni nu ar trebui să aibă ideea de a ataca teritoriul NATO - asta este ceea ce vrem să transmitem".

Măsurile fac parte dintr-o schimbare radicală a Germaniei faţă de armată, după invazia Rusiei în Ucraina în urmă cu doi ani.

Un singur comandament operaţional va prelua conducerea a patru noi forţe componente, iar războiul cibernetic va fi ridicat pe picior de egalitate cu operaţiunile terestre, aeriene şi maritime, informează Financial Times.

Oficialii militari care au elaborat planurile au primit şase luni pentru a le pune în aplicare. O cerinţă cheie a ministerului este că Bundeswehr (Armata Germană) va fi pregătită pentru serviciul militar obligatoriu în Germania, a declarat Pistorius, în cazul în care se va lua decizia de a-l reintroduce. Ţara a încetat stagiul militar obligatoriu în 2011.

O propunere a Ministerului Apărării privind un model de stagiu militar pentru tineri va fi prezentată politicienilor germani în următoarele săptămâni, a adăugat el.

Germania se gândeşte să preia aşa-numitul model scandinav, în care orice serviciu militar ar fi, de fapt, voluntar şi neutru din punct de vedere al genului, aşa cum este cazul în Suedia.

Pistorius a declarat că aceste măsuri ar restabili Bundeswehr-ul "pentru o nouă şi veche provocare".

Noua abordare a Berlinului a dus la o creştere semnificativă a cheltuielilor pentru apărare, cea mai mare economie a Europei îndeplinind anul acesta obiectivele NATO de a cheltui 2% din produsul intern brut pentru apărare pentru prima dată în ultimele decenii.

Pentru cele mai importante ştiri ale zilei, transmise în timp real şi prezentate echidistant, daţi LIKE paginii noastre de Facebook!

Urmărește Mediafax pe Instagram ca să vezi imagini spectaculoase și povești din toată lumea!

Răspunde pe site-urile Aleph News, Mediafax, Ziarul Financiar și pe paginile noastre de social media - ȘTIU și Aleph News. Vezi răspunsul la Știu, de la ora 19.55, Aleph News.

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici