MONITORUL APĂRĂRII | Incidentele “green on blue” sau cum Forţele pentru operaţii speciale ale coaliţiei sunt atacate de afganii pe care îi instruiesc

Menţionam într-un articol din luna septembrie 2018, imediat după ce la comanda misiunii NATO din Afganistan, Resolute Support, se instalase generalul (SUA) Austin Miller, fost comandant al Comandamentului Întrunit de Operaţii Speciale al SUA, al Componentei Comandamentului NATO de Operaţii Speciale din Afganistan (NATO Special Operations Component Command-Afghanistan - NSOCC-A) şi al Comandamentul American al Forţelor pentru Operaţii Speciale Întrunite din Afganistan, că, deşi există progrese în dezvoltarea sustenabilă a capacităţilor de securitate şi apărare proprii, situaţia actuală de securitate din Afganistan este caracterizată, încă, de incertitudine.

1786 afișări
Imaginea articolului MONITORUL APĂRĂRII | Incidentele “green on blue” sau cum Forţele pentru operaţii speciale ale coaliţiei sunt atacate de afganii pe care îi instruiesc

MONITORUL APĂRĂRII | Incidentele “green on blue” sau cum Forţele pentru operaţii speciale ale coaliţiei sunt atacate de afganii pe care îi instruiesc

Din punctul meu de vedere, înmulţirea recentă a numărului aşa numitelor incidente ”green on blue” (atacuri ale unor membri ai forţelor naţionale afgane de securitate şi apărare [green] pe care coaliţia îi consiliază pe timpul misiunii din Afganistan, asupra forţelor proprii ale coaliţiei [blue]), confirmă într-o oarecare măsură îngrijorările referitoare la înrăutăţirea situaţiei de securitate pe teritoriul Afganistanului.

Dovadă, în acest sens, sunt ştirile venite din Afganistan în ultimile patru luni (iulie, august, septembrie şi octombrie), referitoare la membri ai Forţelor pentru operaţii speciale (FOS) ale coaliţiei ucişi pe timpul misiunilor, în atacuri provenite din interior, de tip ”green on blue”.

Atacurile s-au intensificat şi au atins un vârf în a doua parte a lunii octombrie 2018, odată cu aparenta încercare de eliminare a generalului (SUA) Miller, comandantul misiunii Resolute Support, soldată în fapt cu uciderea unuia din cei mai influenţi şi respectaţi (inclusiv de coaliţia internaţională) comandanţi afgani din sudul Afganistanului, generalul -locotenent Raziq, şef al Poliţiei din provincia Kandahar, dar şi cu rănirea generalului de brigadă (SUA) Smiley, comandantul comandamentului TAAC–S (Train Advise Assist Command – South) al coaliţiei, dislocat în Kandahar. Uciderea ulterioară a unui membru al FOS din Republica Cehă, operator în cadrul Grupului 601 forţe speciale care execută misiuni de de instruire, consiliere şi asistenţă în provincia Herat din vestul Afganistanului, aparent de către un taliban infiltrat, pe data de 22 octombrie 2018, încheie o săptămână sângeroasă în această ţară măcinată de conflicte armate ce durează de 17 ani.

(Colonelul Daniel Ilie a fost comandant al Componentei Operaţii Speciale a Armatei României şi este decorat cu Steaua de Bronz a Forţelor armate ale SUA)

Citeşte continuarea articolului în Monitorul Apărării şi Securităţii

 

Răspunde pe site-urile Aleph News, Mediafax, Ziarul Financiar și pe paginile noastre de social media - ȘTIU și Aleph News. Vezi răspunsul la Știu, de la ora 19.55, Aleph News.

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici