- Home
- Video
- Politic
- Vești bune
- Economic
- Social
- Externe
- Healthcare Trends
- Marius Tucă Show
- Gândurile lui Cristoiu
- Coronavirus
- Facem România bine
Moscova cere din nou garanţii scrise din partea NATO în privinţa scutului antirachetă
Ministrul rus de Externe, Serghei Lavrov, a propus miercuri, la Vilnius, ca Moscova să obţină garanţii scrise din partea NATO pentru a stabili că amplasarea scutului antirachetă în Europa nu constituie o ameninţare pentru Rusia.

Moscova cere din nou garanţii scrise din partea NATO în privinţa scutului antirachetă (Imagine: Mediafax foto/AFP)
"Prietenii noştri din cadrul NATO refuză categoric să treacă în scris ceea ce afirmă verbal, în special că proiectul de scut antirachetă din Europa nu prezintă niciun risc pentru Rusia şi nu este îndreptat împotriva Rusiei", a declarat el în timp ce omologii săi din ţările membre NATO încearcă, miercuri şi joi, la Bruxelles să "calmeze jocul" cu Rusia.
"Continuăm consultările, dar îngrijorările noastre legitime nu sunt luate în considerare", a declarat Lavrov, care se află în Lituania pentru un consiliu ministerial al OSCE şi care urmează să se întâlnească joi cu omologii săi din cadrul NATO la Bruxelles.
ULTIMELE ȘTIRI
-
Primele sancțiuni după ce Vlad Voiculescu a anunțat controale în centrele de vaccinare. Câte persoane au fost vaccinate peste rând
-
Germania nu recomandă vaccinul AstraZeneca persoanelor peste 65 de ani
-
Ajutoare de stat: Comisia Europeană extinde durata pentru a sprijini economia
-
Coronavirus în România LIVE UPDATE 28 ianuarie. Aproape de 3000 de noi cazuri. Numărul persoanelor la ATI a scăzut sub 1000
Membrii NATO ar urma să reafirme cu această ocazie că proiectul de scut antirachetă nu este îndreptat împotriva Rusiei şi va continua, dar că NATO vrea să negocieze cu Rusia un acord de cooperare, potrivit unor surse diplomatice.
Pentru Lavrov, însă, un astfel de acord nu este realist atât timp cât NATO refuză să ia în considerare cererile Rusiei.
"Ei ştiu foarte bine care este situaţia şi dacă nu ne ascultă şi nu înţeleg ce spunem, nu cred că vom putea să ajungem la un acord", a avertizat el.
Moscova a decis la sfârşitul lui noiembrie să îşi activeze sistemul antirachetă la Kaliningrad, enclavă rusă situată la porţile UE. Preşedintele Dmitri Medvedev a explicat că este vorba despre un răspuns la "ameninţările" reprezentate de scutul NATO, dând asigurări că Moscova "nu închide uşa dialogului".
"În cursul ultimilor şase sau şapte ani, am retras din regiunea Kaliningrad unele piese de armament greu iar pe altele le vom înlocui cu siguranţă cu arme moderne", a declarat Lavrov.
"Dar toate acestea se vor face conform legislaţiei Federaţiei Rusiei, fără nicio încălcare a vreunei obligaţii internaţionale, prin urmare nu cred că Lituania şi alte state din Europa au de ce să fie îngrijorate", a adăugat el.
Dimpotrivă, "când acordul dintre NATO şi Rusia a fost semnat, NATO a asigurat că nicio forţă de luptă semnificativă nu va fi staţionată permanent pe teritoriile noilor state membre. Acest angajament a fost încălcat în mod grosolan", a apreciat Lavrov.



Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.



