Moscova cere din nou garanţii scrise din partea NATO în privinţa scutului antirachetă

Ministrul rus de Externe, Serghei Lavrov, a propus miercuri, la Vilnius, ca Moscova să obţină garanţii scrise din partea NATO pentru a stabili că amplasarea scutului antirachetă în Europa nu constituie o ameninţare pentru Rusia.

230 afișări
Imaginea articolului Moscova cere din nou garanţii scrise din partea NATO în privinţa scutului antirachetă

Moscova cere din nou garanţii scrise din partea NATO în privinţa scutului antirachetă (Imagine: Mediafax foto/AFP)

"Prietenii noştri din cadrul NATO refuză categoric să treacă în scris ceea ce afirmă verbal, în special că proiectul de scut antirachetă din Europa nu prezintă niciun risc pentru Rusia şi nu este îndreptat împotriva Rusiei", a declarat el în timp ce omologii săi din ţările membre NATO încearcă, miercuri şi joi, la Bruxelles să "calmeze jocul" cu Rusia.

"Continuăm consultările, dar îngrijorările noastre legitime nu sunt luate în considerare", a declarat Lavrov, care se află în Lituania pentru un consiliu ministerial al OSCE şi care urmează să se întâlnească joi cu omologii săi din cadrul NATO la Bruxelles.

Membrii NATO ar urma să reafirme cu această ocazie că proiectul de scut antirachetă nu este îndreptat împotriva Rusiei şi va continua, dar că NATO vrea să negocieze cu Rusia un acord de cooperare, potrivit unor surse diplomatice.

Pentru Lavrov, însă, un astfel de acord nu este realist atât timp cât NATO refuză să ia în considerare cererile Rusiei.

"Ei ştiu foarte bine care este situaţia şi dacă nu ne ascultă şi nu înţeleg ce spunem, nu cred că vom putea să ajungem la un acord", a avertizat el.

Moscova a decis la sfârşitul lui noiembrie să îşi activeze sistemul antirachetă la Kaliningrad, enclavă rusă situată la porţile UE. Preşedintele Dmitri Medvedev a explicat că este vorba despre un răspuns la "ameninţările" reprezentate de scutul NATO, dând asigurări că Moscova "nu închide uşa dialogului".

"În cursul ultimilor şase sau şapte ani, am retras din regiunea Kaliningrad unele piese de armament greu iar pe altele le vom înlocui cu siguranţă cu arme moderne", a declarat Lavrov.

"Dar toate acestea se vor face conform legislaţiei Federaţiei Rusiei, fără nicio încălcare a vreunei obligaţii internaţionale, prin urmare nu cred că Lituania şi alte state din Europa au de ce să fie îngrijorate", a adăugat el.

Dimpotrivă, "când acordul dintre NATO şi Rusia a fost semnat, NATO a asigurat că nicio forţă de luptă semnificativă nu va fi staţionată permanent pe teritoriile noilor state membre. Acest angajament a fost încălcat în mod grosolan", a apreciat Lavrov.

Răspunde pe site-urile Aleph News, Mediafax, Ziarul Financiar și pe paginile noastre de social media - ȘTIU și Aleph News. Vezi răspunsul la Știu, de la ora 19.55, Aleph News.

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici