Moscova denunţă noile sancţiuni impuse de SUA şi Canada

Rusia a denunţat, sâmbătă, noile sancţiuni americane şi canadiene pentru rolul lor în criza ucraineană, în timp ce Kievul le salută, pregătindu-se pentru negocieri de pace cu separatiştii proruşi din estul ţării.

1353 afișări
Imaginea articolului Moscova denunţă noile sancţiuni impuse de SUA şi Canada

Moscova denunţă noile sancţiuni impuse de SUA şi Canada (Imagine: Mediafax Foto/AFP)

"Sancţiunile urmăresc să perturbe procesul politic" în Ucraina, a declarat Ministerul rus al Afacerilor Externe într-un comunicat. "Noi sfătuim Washingtonul şi Ottawa să reflecteze la consecinţele unor astfel de acţiuni".

Aceste discuţii între Kiev şi separatişti, care urmează să aibă loc la Minsk cu participarea Rusiei şi OSCE au fost amânate în numeroase rânduri în pofida presiunii occidentale asupra Kievului şi Moscovei pentru a avansa în rezolvarea conflictului soldat cu peste 4.700 de morţi de la jumătatea lui aprilie.

Preşedintele Petro Poroşenko, ce afirmase anterior că întâlnirea de la Minsk va avea loc duminică, a convocat sâmbătă la ora 14.00 GMT (16.00 ora României) Consiliul de securitate naţională şi apărare în cadrul căruia va fi abordată această problemă.

În zilele următoare, Kievul va primi doi aliaţi ai lui Vladimir Putin din fosta URSS, pe preşedintele belarus Aleksandr Lukaşenko, duminică, şi pe preşedintele kazah Nursultan Nazarbaiev luni, îngrijoraţi de repercusiunile crizei asupra ţărilor lor.

Aflat în vizită la Kiev vineri, şeful diplomaţiei germane Frank-Walter Steinmeier a apreciat că trebuie să se facă tot posibilul pentru ca negocierile de la Minsk să fie reluate, dacă este posibil duminică, dar un oficial separatist a anunţat că, din partea lor, acest lucru nu este posibil până luni.

Nici o dată nu a fost fixată vineri la încheierea unei videoconferinţe între protagonişti.

Slăbită după anexarea peninsulei ucrainene Crimeea de sancţiunile occidentale care agravează criza monetară, Rusia a fost afectată vineri de noi sancţiuni americane şi canadiene.

"Salutăm aceste sancţiuni. Aceasta arată susţinerea pentru Ucraina din partea acestor ţări", a comentat sâmbătă pentru AFP purtătorul de cuvânt al diplomaţiei ucrainene, Evghen Perebiinis.

Statele Unite au interzis toate schimburile comerciale cu Crimeea, de "bunuri, tehnologie şi servicii" în direcţia sau provenind din această regiune, a precizat preşedintele Barack Obama la o zi după sancţiuni similare impuse de Uniunea Europeană.

"Cer din nou Rusiei să pună capăt ocupaţiei şi tentativelor sale de anexare a Crimeei (şi) să pună capăt susţinerii acordate separatiştilor din estul Ucrainei", a declarat preşedintele american.

Acuzată de Kiev şi occidentali că înarmează rebelii proruşi din estul Ucrainei şi că a trimis trupe în aceste teritorii, Rusia dezminte orice implicare în conflict.

Întrebat care este numărul militarilor ruşi în Ucraina, preşedintele Vladimir Putin a declarat joi că cei care sunt acolo "urmează chemarea conştiinţei".

Răspunde pe site-urile Aleph News, Mediafax, Ziarul Financiar și pe paginile noastre de social media - ȘTIU și Aleph News. Vezi răspunsul la Știu, de la ora 19.55, Aleph News.

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici