Moscova şi Washingtonul, înapoi în Războiul Rece. Rusia arestează un jurnalist american sub acuzaţia de spionaj, pentru prima dată de la căderea URSS

  • Serviciul de securitate al Rusiei a arestat un jurnalist american de la The Wall Street Journal sub acuzaţia de spionaj.
  • Este pentru prima dată de la sfârşitul Războiului Rece încoace când un corespondent american a fost reţinut pentru acuzaţii de spionaj.
  • Ziarul a negat acuzaţiile.
927 afișări
Imaginea articolului Moscova şi Washingtonul, înapoi în Războiul Rece. Rusia arestează un jurnalist american sub acuzaţia de spionaj, pentru prima dată de la căderea URSS

Sursa foto: AP

Evan Gershkovici a fost reţinut în oraşul Ekaterinburg din Munţii Ural, în timp ce ar fi încercat să obţină informaţii clasificate, a declarat joi Serviciul Federal de Securitate, cunoscut sub acronimul FSB, informează The Associated Press.

Serviciul, care este cea mai importantă agenţie de securitate internă şi principalul succesor al KGB-ului din epoca sovietică, a afirmat că Gershkovici "acţiona la ordinul SUA pentru a colecta informaţii despre activităţile uneia dintre întreprinderile complexului militar-industrial rus care constituie un secret de stat".

Purtătorul de cuvânt al Kremlinului, Dmitri Peskov, a declarat miercuri reporterilor: "Nu este vorba despre o suspiciune, este vorba despre faptul că a fost prins în flagrant".

"The Wall Street Journal neagă vehement acuzaţiile FSB şi solicită eliberarea imediată a reporterului nostru de încredere şi dedicat, Evan Gershkovich", a declarat ziarul. "Suntem solidari cu Evan şi cu familia sa".

Arestarea are loc într-un moment de tensiuni acerbe între Occident şi Moscova din cauza războiului din Ucraina şi în timp ce Kremlinul îşi intensifică represiunea împotriva activiştilor opoziţiei, a jurnaliştilor independenţi şi a grupurilor societăţii civile. Campania amplă de represiune aminteşte de epoca sovietică.

Pentru cele mai importante ştiri ale zilei, transmise în timp real şi prezentate echidistant, daţi LIKE paginii noastre de Facebook!

Urmărește Mediafax pe Instagram ca să vezi imagini spectaculoase și povești din toată lumea!

Răspunde pe site-urile Aleph News, Mediafax, Ziarul Financiar și pe paginile noastre de social media - ȘTIU și Aleph News. Vezi răspunsul la Știu, de la ora 19.55, Aleph News.

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici