Moussavi se află "sub presiune" pentru a-şi retrage cererea de anulare a alegerilor

Mir Hossein Moussavi, liderul mişcării de contestare a realegerii preşedintelui iranian Mahmoud Ahmadinejad, a declarat joi că se află "sub presiune" pentru a-şi retrage cererea de anulare a scrutinului prezidenţial de la 12 iunie, potrivit site-ului său de Internet.

11 afișări
Imaginea articolului Moussavi se află "sub presiune" pentru a-şi retrage cererea de anulare a alegerilor

Moussavi se află "sub presiune" pentru a-şi retrage cererea de anulare a alegerilor (Imagine: Mediafax Foto/AFP)

"Presiuni recente vizează să mă facă să renunţ la cererea mea de anulare a alegerilor", a declarat, pe site-ul său Kalemeh, Moussavi, clsat pe poziţia a doua la alegeri, în urma lui Ahmadinejad.

La 23 iunie, biroul de campanie al lui Moussavi informase, într-un raport, asupra unor presupuse fraude şi nereguli comise în timpul scrutinului, cerând crearea unei "comisii pentru adevăr" care să reexamineze procesul electoral.

Raportul denunţă "utilizarea la scară largă a resurselor financiare ale Guvernului în favoarea candidatului său", preşedintele în exerciţiu Mahmoud Ahmadinejad, câştigătorul scrutinului de la 12 iunie, cu 63 la sută din voturi.

El a criticat de asemenea alegerea de membri ai comitetelor însărcinate cu organizarea alegerilor, care ar fi fost selecţionaţi din rândul partizanilor lui Ahmadinejad.

Moussavi a explicat că "accesul (său) la populaţie este complet limitat" de autorităţi. "Cele două site-uri ale noastre au multe probleme. Publicarea (ziarului său de campanie) Kalameh Sabz a fost interzisă şi membrii redacţiei au fost arestaţi. Alte ziare (reformatoare, n.red.) s-au confruntat de asemenea cu restricţii severe", adaugă el.

Potrivit lui Moussavi, această reprimare a opoziţiei este periculoasă pentru că o împiedică să se exprime într-un mod paşnic. "Toate acestea nu îmbunătăţesc atmosfera în rândul naţiunii şi vor conduce la mai multă violenţă", a avertizat Moussavi.

Site-ul lui Moussavi, Kalemeh, a anunţat joi că 70 de profesori universitari şi membri ai unor asociaţii islamice de studenţi au fost arestaţi după ce s-au întâlnit cu fostul candidat miercuri.



Majoritatea consilierilor şi colaboratorilor apropiaţi ai săi au fost de asemenea arestaţi, în timp ce presa ultraconservatoare a solicitat ca Moussavi să fie deferit justiţiei pentru că a incitat la manifestaţii ale opoziţiei.

Puterea iraniană a exclus anularea alegerilor prezidenţiale contestate de la 12 iunie şi a anunţat că noul preşedinte şi Guvernul său vor fi învestiţi între 26 iulie şi 19 august.

Răspunde pe site-urile Aleph News, Mediafax, Ziarul Financiar și pe paginile noastre de social media - ȘTIU și Aleph News. Vezi răspunsul la Știu, de la ora 19.55, Aleph News.

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici