Muammar Kadhafi avea o fascinaţie stranie faţă de Condoleezza Rice: "O floare neagră la Casa Albă"

Fostul secretar de Stat american Condoleezza Rice povesteşte că a făcut obiectul unei "stranii fascinaţii" din partea lui Muammar Kadhafi, într-un fragment din memoriile sale publicat joi, cu ocazia morţii fostului dictator libian.

530 afișări
Imaginea articolului Muammar Kadhafi avea o fascinaţie stranie faţă de Condoleezza Rice: "O floare neagră la Casa Albă"

Muammar Kadhafi avea o fascinaţie stranie faţă de Condoleezza Rice: "O floare neagră la Casa Albă" (Imagine: Mediafax Foto/AFP)

În cartea "No Higher Honor" (Nici o onoare mai mare), care urmează să apară la 1 noiembrie în Statele Unite, fosta şefă a diplomaţiei americane în timpul mandatului lui George W. Bush revine asupra primirii pe care i-a rezervat-o colonelul la reşedinţa sa din Tripoli, în septembrie 2008.

"Kadhafi dezvoltase o fascinaţie stranie faţă de mine, întrebându-i pe vizitatori de ce nu îl vizitează prinţesa lui africană", scrie fostul oficial afroamerican.

Ea adaugă că fusese avertizată înainte de întrevedere să nu se supere din cauza comportamentului "dement" al ghidului revoluţiei libiene.

"El s-a oprit dintr-o dată din vorbă şi a început să-şi dea capul din faţă spre spate. «Spuneţi-i preşedintelui Bush să nu mai vorbească despre o soluţie cu două state pentru Israel şi Palestina. Trebuie un singur stat, Israeltina», striga el", potrivit lui Rice.

Dictatorul a invitat-o apoi pe Rice să ia cina în bucătăria sa privată şi i-a oferit un album cu fotografii care o prezentau pe ea alături de lideri mondiali, totul pe fond sonor, "O floare neagră la Casa Albă", o piesă scrisă special pentru ea de un compozitor libian.

Statele Unite au ajutat atunci Libia să revină pe scena internaţională, ţara acceptând să renunţe la armele de distrugere în masă.

"M-am întors din această vizită realizând în ce măsură Kadhafi trăieşte în bula sa", mărturiseşte Rice. "Mă întrebam dacă înţelege cu adevărat ce se întâmplă în jurul lui. Şi eram foarte mulţumită că l-am deposedat de armele de distrugere în masă. Acolo, în buncărul lui, nu ar fi ezitat vreodată să le folosească în ultimă instanţă", a conchis ea.

Răspunde pe site-urile Aleph News, Mediafax, Ziarul Financiar și pe paginile noastre de social media - ȘTIU și Aleph News. Vezi răspunsul la Știu, de la ora 19.55, Aleph News.

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici