Muntenegru închide provizoriu un al doilea capitol în cadrul negocierilor de aderare la UE

Muntenegru a închis luni, în mod provizoriu, un al doilea capitol în cadrul negocierilor de aderare la Uniunea Europeană (UE), însă drumul până la o aderare deplină la blocul european este lung.

168 afișări
Imaginea articolului Muntenegru închide provizoriu un al doilea capitol în cadrul negocierilor de aderare la UE

Muntenegru închide provizoriu un al doilea capitol în cadrul negocierilor de aderare la UE (Imagine: AFP/ Mediafax Foto)

Capitolul închis provizoriu luni între autorităţile de la Bruxelles şi cele de la Podgoriţa vizează Educaţia şi Cultura (Capitolul 26). În decembrie, UE şi Muntenegru au închis provizoriu capitolul privind Ştiinţa şi Cercetarea.

Cele 35 de capitole de negociere acoperă toate aspectele dreptului comunitar. Fiecare capitol corespunde unui domeniu specific (de exemplu Transporturi, Energie, Politică Economică şi Monetară, Agricultură, Pescuit, Energie, Fiscalitate, Justiţie) şi vizează să verifice dacă legislaţia naţională a ţărilor candidate este conformă dreptului european.

Muntenegru este candidat la aderare din 2010. Şefii de stat şi de guverne ai statelor membre UE au aprobat lansarea negocierilor de aderare în iunie.

Oficiali europeni au afirmat, în mai multe rânduri, că Muntenegrul are cu siguranţă un viitor european, dar ei insistă ca autorităţile din această fostă republică iugoslavă să se angajeze să garanteze independenţa justiţiei şi să lupte împotriva crimei organizate şi corupţiei.

Capitolele privind Justiţia nu au făcut, până în prezent, obiectul unor negocieri.

Răspunde pe site-urile Aleph News, Mediafax, Ziarul Financiar și pe paginile noastre de social media - ȘTIU și Aleph News. Vezi răspunsul la Știu, de la ora 19.55, Aleph News.

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici