Myanmar: Un american a fost inculpat pentru că a pătruns în casa liderului opoziţiei

Autorităţile birmane au inculpat joi un american pentru că a încălcat regulile privind imigraţia şi o lege privind securitatea, ca urmare a pătrunderii săptămâna trecută în casa lui Aung San Suu Kyi, liderul opoziţiei, a declarat avocatul Hla Myo Myint.

20 afișări
Imaginea articolului Myanmar: Un american a fost inculpat pentru că a pătruns în casa liderului opoziţiei

Aung San Suu Kyi, liderul opoziţiei (Imagine: Mediafax Foto/AFP)

John Yettaw, în vârstă de 53 de ani, a compărut în faţa unui tribunal al închisorii Insein, situată la nord de Rangoon, dar nu a fost anunţată o dată pentru procesul său.

În urmă cu o săptămână, regimul militar birman a anunţat arestarea cetăţeanului american care a ajuns înot la domiciliul lui Suu Kyi, situat pe malul unui lac, unde a stat ascuns două zile.

Despre acest caz au fost transmise foarte puţine informaţii, junta militară anunţând această arestare în condiţiile în care ordinul de consemnare la domiciliu al lui Suu Kyi expiră la 27 mai.

Aung San Suu Kyi, în vârstă de 63 de ani, secretarul general al Ligii Naţionale pentru Democraţie (LND) este consemnată la domiciliu din 2003.

Ea a fost inculpată joi pentru că a încălcat prevederile legate de consemnarea sa la domiciliu, iar procesul său va fi deschis la 18 mai, potrivit unui avocat.

Aceasta a fost adusă joi dimineaţa la închisoarea Insein, unde a fost acuzată că are legătură cu pătrunderea unui american în locuinţa sa.

"Autorităţile au inculpat-o pe Aung San Suu Kyi şi pe cei doi angajaţi ai săi din casă, conform clauzei 22" a legii privind apărarea statului de pericole provenind din partea unor elemente subversive, în virtutea căreia aceasta a fost consemnată la domiciliu, a declarat avocatul Hla Myo Myint.

Măsurile de securitate au fost sporite în mod considerabil în jurul reşedinţei laureatei cu premiul Nobel pentru Pace, privată de libertate cea mai mare parte a ultimilor 19 ani.

Un convoi de poliţie a escortat-o pe Suu Kyi - care a părăsit locuinţa la ora locală 07.00 (03.00 ora României) - la închisoarea Insein unde se află tribunalul.

După 15 minute convoiul a ajuns la centrul de detenţie, situat la periferia de nord a oraşului Rangoon, potrivit martorilor.

Suu Kyi şi cei doi angajaţi ai casei sale sunt "reţinuţi în închisoare", a declarat Nyan Win, purtătorul de cuvânt al LND, principalul partid de opoziţie în Myanmar.

Autorităţile "au pregătit un dosar" judiciar, iar opozanta "nu se poate întoarce acasă", a adăugat acesta.

Myanmar este guvernat de armată din 1962.

Răspunde pe site-urile Aleph News, Mediafax, Ziarul Financiar și pe paginile noastre de social media - ȘTIU și Aleph News. Vezi răspunsul la Știu, de la ora 19.55, Aleph News.

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici