Myanmarul refuză ajutoarele directe din partea SUA

Myanmarul a respins oferta Statelor Unite de a distribui ajutoare cu elicoptere sau vapoare direct supravieţuitorilor ciclonului Nargis, însă negocierile în acest sens continuă, potrivit oficialilor americani.

13 afișări
Imaginea articolului Myanmarul refuză ajutoarele directe din partea SUA

Myanmarul refuză ajutoarele directe din partea SUA (Imagine: mediafax Foto)

Pentagonul a trimis în ultimele două zile trei aeronave în Myanmar, cu apă, corturi şi pături. Autorităţile locale au refuzat însă ajutoare suplimentare. Myanmarul nu a permis nici accesul navelor americane transportând peste 14.000 de containere cu apă potabilă.

"În acest moment nu am primit permisiunea de a livra alte ajutoare către Myanmar", a precizat purtătorul de cuvânt al Pentagonului, Bryan Whitman.

"Continuăm să încurajăm conducerea militară a Myanmarului să accepte mai multe ajutoare şi să permită mai multe transporturi, dar în acest moment nu mai sunt programate altele", a explicat el.

În timp ce Franţa, Marea Britanie şi Germania au cerut comunităţii internaţionale să ofere ajutor fără acordul autorităţilor, oficialii americani nu vor discuta nici o intervenţie în forţă.

Naţiunile Unite se tem că o parte din ajutoarele destinate victimelor ciclonului ar putea fi deturna

te, însă nu are dovezi în acest sens, potrivit unei purtătoare de cuvânt a ONU.

În cadrul unei conferinţe de presă, purtătoarea de cuvânt Michel Montas a fost întrebată dacă ONU se teme ca ajutoarele trimise victimelor să nu ajungă la alte persoane. "Există această temere", a precizat ea.

În Myanmar, ploile abundente de marţi au îngreunat şi mai mult procesul de distribuire a ajutoarelor către cele 1,5 milioane de persoane din delta Irrawaddy ameninţate de foamete şi boli, în urma ciclonului.

Un om de afaceri din Rangoon care s-a întors dintr-o misiune personală de la Bogalay, oraş din delta Irrawaddy în care au murit cel puţin 10.000 de persoane, a declarat că militarii îşi însuşeau ajutoarele.

"În regiunea Bogalay, persoanele private care oferă ajutoare nu au voie să distribuie aceste ajutoare direct victimelor. Am fost nevoiţi să predăm ceea ce aveam", a subliniat el.

Secretarul General al ONU, Ban Ki-moon, şi-a exprimat "imensa frustrare" faţă de reacţia "inacceptabil de înceată" a juntei în criza umanitară din Myanmar.

Răspunde pe site-urile Aleph News, Mediafax, Ziarul Financiar și pe paginile noastre de social media - ȘTIU și Aleph News. Vezi răspunsul la Știu, de la ora 19.55, Aleph News.

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici