Naţionaliştii bulgari cer Guvernului revendicarea unor teritorii cedate Serbiei în 1919

Partidul naţionalist bulgar VMRO-BND a emis, duminică, o declaraţie prin care solicită Guvernului să revendice teritorii cedate Serbiei în 1919, prin semnarea Tratatului de la Neuilly, relatează site-ul Novinite.com.

255 afișări
Imaginea articolului Naţionaliştii bulgari cer Guvernului revendicarea unor teritorii cedate Serbiei în 1919

Naţionaliştii bulgari cer Guvernului revendicarea unor teritorii cedate Serbiei în 1919 (Imagine: Wikipedia)

Solicitarea este legată de împlinirea a 90 de ani de la semnarea Tratatului de la Neuilly, care a stabilit pacea între Bulgaria şi Antantă, după Primul Război Mondial, şi prin care Bulgaria a cedat teritorii Iugoslaviei de atunci, Greciei şi României.

VMRO insistă ca Guvernul bulgar să ceară necondiţionat Serbiei să înapoieze teritoriile populate de bulgari pe care i le-a cedat în 1919. Acestea măsoară aproximativ 1.500 de kilometri pătraţi în jurul oraşelor Ţaribrod (în prezent Dimitrovgrad) şi Bosilegrad, localizate în apropiere de graniţa de vest a Bulgariei, la aproximativ 70 de kilometri vest de capitala Sofia.

"Insistăm ca Guvernul bulgar să transmită clar autorităţilor sârbe că viitorul oricăror negocieri pentru aderarea Serbiei la UE depind de soarta teritoriilor din vest. Până în momentul când vor fi înapoiate Bulgariei, noi insistăm ca Serbia să acorde imediat acestor teritorii o autonomie similară regiunii Voivodina", potrivit declaraţiei naţionaliştilor.

"La 90 de ani de la Tratatul de la Neuilly, care este o ruşine pentru Europa, Bulgaria şi Serbia au şansa de a rezolva viitorul teritoriilor din vest într-un mod european. Astfel, o nedreptate istorică va fi corectată. Pentru ca acest lucru să se întâmple, statul bulgar trebuie să fie ferm şi persistent în susţinerea intereselor naţionale şi ale compatrioţilor noştri care au rămas de cealaltă parte a sârmei ghimpate, fără a avea nici o vină", apreciază VMRO.

Răspunde pe site-urile Aleph News, Mediafax, Ziarul Financiar și pe paginile noastre de social media - ȘTIU și Aleph News. Vezi răspunsul la Știu, de la ora 19.55, Aleph News.

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici