Naţiuni din NATO şi UE condamnă exerciţiile navale organizate de Africa de Sud cu Rusia şi China

Diplomaţi din state care fac parte din Uniunea Europeană şi NATO au condamnat, vineri, exerciţiile navale organizate de Africa de Sud în comun cu Rusia şi China, pe fondul eforturilor marilor puteri de extindere a influenţei pe continentul african.

2596 afișări
Imaginea articolului Naţiuni din NATO şi UE condamnă exerciţiile navale organizate de Africa de Sud cu Rusia şi China

Naţiuni din NATO şi UE condamnă exerciţiile navale organizate de Africa de Sud cu Rusia şi China

Nave militare din Africa de Sud, Rusia şi China participă începând de vineri, timp de zece zile, la exerciţii militare efectuate în largul coastelor sud-africane, iar analiştii consideră că este o strategie riscantă pentru Guvernul sud-african să găzduiască astfel de manevre exact la împlinirea unui an de la începerea invaziei militare ruse în Ucraina.

"Aceste exerciţii vor fi o scânteie", afirmă Steven Gruzd, analist la Institutul sud-african pentru Afaceri Internaţionale, citat de agenţia Reuters.

Guvernul sud-african susţine că menţine o poziţie neutră faţă de conflictul din Ucraina şi a respins criticile, amintind că a organizat exerciţii similare cu Franţa, în noiembrie 2022. "Africa de Sud, ca orice stat independent şi suveran, are dreptul să îşi exercite relaţiile externe în conformitate cu interesele naţionale", a argumentat recent Ministerul sud-african al Apărării.

Însă şase diplomaţi din state membre NATO sau ale Uniunii Europene au condamnat exerciţiile militare. "Nu este corect, le-am transmis că nu aprobăm aceste acţiuni", a afirmat unul dintre diplomaţi, citat de Reuters.

Rusia a trimis la aceste exerciţii o fregată dotată cu noua generaţie de rachete hipersonice Zircon.

"Nu sunt sigur că Africa de Sud înţelege cu adevărat potenţialul reacţiilor negative", a atras atenţia analistul Steven Gruzd.

Pentru cele mai importante ştiri ale zilei, transmise în timp real şi prezentate echidistant, daţi LIKE paginii noastre de Facebook!

Urmărește Mediafax pe Instagram ca să vezi imagini spectaculoase și povești din toată lumea!

Răspunde pe site-urile Aleph News, Mediafax, Ziarul Financiar și pe paginile noastre de social media - ȘTIU și Aleph News. Vezi răspunsul la Știu, de la ora 19.55, Aleph News.

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici