NATO aniversează 75 de ani de la înfiinţare. Războiul Rusia-Ucraina continuă

  • NATO marchează astăzi 75 de ani de semnarea tratatului de apărare colectivă în Europa şi America de Nord.
  • Diplomaţii de rang înalt, întruniţi la reuniunea NATO de la Bruxelles, au promis sprijinirea în continuare a Ucrainei.
  • La mai bine de doi ani de la debutul invaziei ruseşti în Ucraina, Moscova îşi afirmă controlul pe câmpul de luptă, iar Kievul se confruntă cu o lipsă de armament şi muniţie din ce în ce mai mare.
234 afișări
Imaginea articolului NATO aniversează 75 de ani de la înfiinţare. Războiul Rusia-Ucraina continuă

NATO aniversează 75 de ani de la înfiinţare. Războiul Rusia-Ucraina continuă

NATO a luat naştere în data de 4 aprilie 1949, atunci când 12 ţări din Europa şi America de Nord au semnat, la Washington DC, un tratat de apărare colectivă, ca un răspuns la temerile tot mai mari că Uniunea Sovietică reprezenta o ameninţare militară la adresa statelor democratice.

75 de ani mai târziu, Alianţa Nord-Atlantică s-a extins şi este formată din 32 de state membre, ultima care s-a alăturat tratatului fiind Suedia, în luna februarie a acestui an.

Întruniţi la Bruxelles pentru a marca cea de-a 75-a aniversare de existenţă şi activitate a NATO, miniştrii de externe ai ţărilor membre analizează un plan pentru a oferi un sprijin militar mai previzibil pe termen lung Ucrainei, notează Associated Press.

,,Ucraina este supusă unor atacuri grele, parcă zilnic, 24 de ore din 24, 7 zile din 7", a declarat presei ministrul estonian de externe Margus Tsahkna, care a făcut apel la mai mult material militar pentru Ucraina, precum sisteme de apărare aeriană, drone şi obuze de artilerie

Antony Blinken, secretarul de stat al SUA, a declarat în cadrul reuniunii de la Bruxelles că, ,,această securitate - împreună cu principiile fundamentale ale Alianţei, respectiv democraţia, libertatea şi statul de drept - este din nou ameninţată de cei care cred că puterea face dreptate... şi care încearcă să redeseneze graniţele prin forţă", notează sursa citată.

Afectată de lipsa de muniţie, Ucraina a redus săptămâna aceasta vârsta de recrutare militară de la 27 la 25 de ani, într-un efort de a face faţă atacurilor ruseşti. În paralel, preşedintele rus Vladimir Putin a semnat un nou decret privind recrutarea militară semestrială, unde sunt chemaţi 150.000 de cetăţeni.

Astăzi, la 75 de ani de la înfiinţarea NATO, Ucraina doreşte să devină membru al Alianţei, în timp ce Suedia şi Finlanda s-au alăturat tratatului după izbucnirea războiului, după o perioadă lungă de neutralitate. Până acum, majoritatea aliaţilor se opun aderării Ucrainei, însă sprijinul militar din partea Occidentului – pe de o parte – şi războiul – de pe altă parte – continuă.

Pentru cele mai importante ştiri ale zilei, transmise în timp real şi prezentate echidistant, daţi LIKE paginii noastre de Facebook!

Urmărește Mediafax pe Instagram ca să vezi imagini spectaculoase și povești din toată lumea!

Răspunde pe site-urile Aleph News, Mediafax, Ziarul Financiar și pe paginile noastre de social media - ȘTIU și Aleph News. Vezi răspunsul la Știu, de la ora 19.55, Aleph News.

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici