NATO dezvăluie propunerile făcute Rusiei cu privire la Tratatul CFE

Statele NATO au dezvăluit vineri, înaintea summit-ului cu Rusia de la Bucureşti, din 4 aprilie, propunerile pe care le-au făcut Moscovei de mai multe luni, fără rezultat, pentru a ieşi din impasul privind Tratatul Forţelor Convenţionale din Europa (CFE).

40 afișări
Imaginea articolului NATO dezvăluie propunerile făcute Rusiei cu privire la Tratatul CFE

NATO dezvăluie propunerile făcute Rusiei cu privire la Tratatul CFE

"În toamna lui 2007, Statele Unite, cu sprijinul deplin al tuturor aliaţilor NATO", au înaintat "o ofertă răspunzând tuturor preocupărilor exprimate de Rusia pe tema Tratatului CFE", se arată într-o "declaraţie" publicată vineri seara.

Rusia a încetat la 12 decembrie să mai aplice Tratatul CFE, un instrument-cheie privind securitatea continentului de la sfârşitul Războiului Rece, care a limitat în 1990 armamentul de la Atlantic până la Ural.

Moscova a explicat "suspendarea" Tratatului CFE prin refuzul Alianţei de a ratifica noua versiune a tratatului, întrucât Rusia nu şi-a retras trupele din Georgia şi mai ales din regiunea Transnistria, din Republica Moldova.

Din toamna lui 2007, statele NATO şi Rusia nu au reuşit să iasă din impas.

Potrivit unui diplomat NATO, "ruşii ne spun că după ce ei au ratificat versiunea adaptată a Tratatului, este rândul nostru să facem primul pas. La rândul nostru, le spunem că ei trebuie să răspundă propunerilor pe care le-am făcut la sfârşitul lui 2007".

"După suspendarea Tratatului de Moscova nimeni nu a trecut linia roşie. Nici Rusia, nici statele NATO nu au încălcat Tratatul CFE", a adăugat acesta.

Aceste propuneri, conform declaraţiei publicate de Alianţă, constau în ratificarea de către statele NATO a Tratatului CFE "adaptat" în schimbul aplicării "în paralel" de către Rusia a unei serii de măsuri, începând cu evacuarea din Republica Moldova şi Georgia.

La rândul lor, statele NATO care nu sunt parte a Tratatului CFE original din 1990, în special cele trei ţări baltice care nu existau ca state independente la vremea respectivă, ci erau republici sovietice, "vor repeta în mod public" că sunt dispuse să ratifice tratatul CFE adaptat la intrarea lui în vigoare, îndeplinind astfel una din condiţiile Moscovei.

Între timp, ţările NATO şi Rusia le vor cere tuturor sematarilor Tratatului CFE să respecte versuinea modificată, fără să aştepte ratificarea ei.

La finalul procesului, după ce Tratatul CFE modificat va intra în vigoare, statele NATO vor examina documentul cu Rusia şi "vor încerca să-i aducă modificări, acolo unde se va putea, la limitele echipamentelor militare".

Una dintre cererile Rusiei este revizuirea limitelor impuse trupelor şi materialelor pe care le poate desfăşura şi deplasa pe flancul său de nord şi mai ales pe cel de sud.

"Publicarea acestor propuneri are ca scop să exercite presiuni asupra noastră", cu câteva zile înaintea întâlnirii din România a preşedintelui Vladimir Putin cu omologii săi din cele 26 de state NATO, a apreciat ambasadorul rus la Alianţa Nord-Atlantică, Dmitri Rogozin.

Răspunde pe site-urile Aleph News, Mediafax, Ziarul Financiar și pe paginile noastre de social media - ȘTIU și Aleph News. Vezi răspunsul la Știu, de la ora 19.55, Aleph News.

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici