Negocieri la Istanbul. FT: Rusia nu mai cere ca Ucraina să fie "denazificată" şi este pregătită să lase Kievul să adere la UE, dacă îşi asumă statutul de neutralitate militară

Rusia nu mai cere ca Ucraina să fie "denazificată" şi este pregătită să lase Kievul să adere la UE dacă îşi asumă statutul de neutralitate militară, ca parte a negocierilor în curs de încetare a focului, potrivit FT care citează patru persoane ce sunt la curent cu discuţiile.

97592 afișări
Imaginea articolului Negocieri la Istanbul. FT: Rusia nu mai cere ca Ucraina să fie "denazificată" şi este pregătită să lase Kievul să adere la UE, dacă îşi asumă statutul de neutralitate militară

O şansă pentru pace. FT: Rusia nu mai cere ca Ucraina să fie "denazificată" şi este pregătită să lase Kievul să adere la UE dacă îşi asumă statutul de neutralitate militară

Rusia nu mai cere ca Ucraina să fie "denazificată" şi este pregătită să lase Kievul să adere la UE dacă îşi asumă statutul de neutralitate militară, ca parte a negocierilor în curs de încetare a focului, potrivit FT care citează patru persoane ce sunt la curent cu discuţiile.

Moscova şi Kievul discută despre o încetare a ostilităţilor ca parte a unui posibil acord care ar presupune ca Ucraina să renunţe la demersul său de aderare la NATO în schimbul unor garanţii de securitate şi a perspectivei de a adera la UE.

Proiectul de document de încetare a focului nu conţine nicio discuţie despre trei dintre cererile iniţiale de bază ale Rusiei - "denazificarea", "demilitarizarea" şi protecţia juridică a limbii ruse în Ucraina - au adăugat persoanele respective.

Trimişii ambelor părţi urmează să se întâlnească marţi, la Istanbul, într-o a patra rundă de negocieri de pace menite să pună capăt invaziei la scară largă a preşedintelui rus Vladimir Putin în Ucraina. Concesiile din partea Rusiei au loc în condiţiile în care ofensiva sa terestră de o lună s-a blocat în mare parte ca urmare a unei rezistenţe ucrainene mai puternice decât se aştepta şi a deficienţelor operaţionale ruseşti.

Dar Ucraina şi susţinătorii săi occidentali rămân sceptici în privinţa intenţiilor lui Putin, temându-se că preşedintele rus ar putea folosi discuţiile ca o perdea de fum pentru a-şi reface forţele epuizate şi pentru a planifica o nouă ofensivă.

O altă persoană a declarat că Ucraina este îngrijorată de faptul că Rusia îşi schimbă poziţia aproape zi de zi, atât în ceea ce priveşte presiunea militară, cât şi în ceea ce priveşte cereri precum "demilitarizarea" Kievului.

Rusia "nu poate şi nu vrea să vorbească despre progrese", deoarece "ar putea doar să dăuneze procesului de negociere", a declarat luni Dmitri Peskov, purtătorul de cuvânt al lui Putin, citat de Interfax. 

Pentru cele mai importante ştiri ale zilei, transmise în timp real şi prezentate echidistant, daţi LIKE paginii noastre de Facebook!

Urmărește Mediafax pe Instagram ca să vezi imagini spectaculoase și povești din toată lumea!

Răspunde pe site-urile Aleph News, Mediafax, Ziarul Financiar și pe paginile noastre de social media - ȘTIU și Aleph News. Vezi răspunsul la Știu, de la ora 19.55, Aleph News.

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici