Negocieri tensionate între Sarkozy şi Medvedev

Discuţiile de luni dintre preşedinţii Dmitri Medvedev şi Nicolas Sarkozy privind aplicarea acordului de pace din Georgia semnat în august au fost "foarte tensionate în unele momente" încât liderul francez a ameninţat chiar că se va retrage, au declarat o serie de surse franceze.

18 afișări
Imaginea articolului Negocieri tensionate între Sarkozy şi Medvedev

Negocieri tensionate între Sarkozy şi Medvedev (Imagine: Mediafax Foto/AFP)

Delegaţiile ruse şi franceze au fost implicate într-un incident în cursul discuţiilor privind elaborarea acordului tripartit semnat, luni, de Sarkozy şi omologul său rus după patru ore de negocieri, au dezvăluit surse franceze şi europene.

Potrivit acestora, negociatorii ruşi au declarat la un moment dat, în timpul discuţiilor, că vor să suprime partea din document care precizează că trupele ruse trebuie să se retragă "pe poziţiile anterioare debutului ostilităţilor".

"Preşedintele (Nicolas Sarkozy) s-a ridicat şi a spus «Plecăm. Aşa ceva nu este negociabil. Nu putem accepta invadarea unei ţări independente»", au dezvăluit sursele.

"Retragerea forţelor ruse pe poziţiile din 7 august, aceasta este linia noastră roşie, aşa ceva nu este negociabil", a avertizat preşedintele francez, citat de una din surse. "Nu exista un plan B, nu am fi ezitat să ne întoarcem", a adăugat aceasta.

Delegaţia rusă a plecat imediat în căutarea preşedintelui Medvedev, "care nu se afla momentan în sală şi care a făcut imediat apel la calm", a adăugat sursa citată.

"Nici măcar nu a suspendat şedinţa şi totul a revenit la normal", a adăugat oficialul francez, precizând că premierul rus Vladimir Putin nu a participat la discuţii şi nici nu a fost consultat în timpul discuţiilor dintre Nicolas Sarkozy şi Dmitri Medvedev.

Răspunde pe site-urile Aleph News, Mediafax, Ziarul Financiar și pe paginile noastre de social media - ȘTIU și Aleph News. Vezi răspunsul la Știu, de la ora 19.55, Aleph News.

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici