Netanyahu a ordonat blocarea construirii de locuinţe în Cisiordania

Premierul israelian Benjamin Netanyahu a ordonat o o blocare a licitaţiilor pentru locuinţe în coloniile evreieşti din Cisiordania, cu scopul de a nu afecta eforturi americane de relansare a negocierilor cu palestinienii, a anunţat marţi un post de radio din Israel.

197 afișări
Imaginea articolului Netanyahu a ordonat blocarea construirii de locuinţe în Cisiordania

Netanyahu a ordonat blocarea construirii de locuinţe în Cisiordania (Imagine: AFP/ Mediafax Foto)

În urmă cu câteva zile, Netanyahu l-a informat cu această decizie pe ministrul pentru Locuinţe Uri Ariel, membru al Căminului Evreiesc, un partid naţionalist religios care pledează pentru continuarea colonizării, a precizat postul de radio militar israelian.

Atât biroul premierului, cât şi Ministerul pentru Locuinţe au refuzat să confirme sau să dezmintă blocarea licitaţiilor .

O deputată a partidului Căminul Evreiesc, Ayalet Shaked, a afirmat, la rândul său, pentru postul de radio că "Ministerul pentru Locuinţe a pregătit mii de licitaţii pentru aşezările din Iudeea şi Samaria (Cisiordania)".

"Dar, pentru că aceste licitaţii lansează construcţiile, semnătura premierului este indispensabilă şi, din motive pe care nu mi le explic, această semnătură nu a intervenit", a adăugat deputata.

Potrivit postului de radio, Netanyahu a revenit astfel asupra promisiunii făcute înainte de alegerile legislative din ianuarie de a publica sute de licitaţii pentru construirea de locuinţe în coloniile israeliene.

Premierul a anunţat acest proiect ca răspuns la demersul Autorităţii Palestiniene, care a solicitat şi a obţinut la Adunarea Generală a ONU, la 29 noiembrie 2012, statutul de stat observator la Naţiunile Unite.

Postul de radio a precizat că decizia lui Netanyahu de a bloca licitaţiile este legată de eforturile întreprinse de către preşedintele american Barack Obama şi secretarul de Stat John Kerry de ralansare a negocierilor israeliano-palestiniene blocate din septembrie 2010.

În luna martie, în timpul primei vizite în Israel în calitate de preşedinte, Obama a afirmat că "israelienii ar trebui să ştie că activităţile de colonizare sunt contraproductive pentru pace".

Preşedintele Autorităţii Palestiniene Mahmoud Abbas a afirmat, la rândul său, în timpul unei reuniuni, la Ramallah (Cisiordania), cu preşedintele american că nu va exista reluare a negocierilor de pace cu Israelul fără îngheţarea construcţiilor în colonii.

Căminul Evreiesc (12 deputaţi din 120) şi aripa dură din cadrul Likud, partidul lui Netanyahu, sperau o relansare a colonizării după alegeri şi îndepărtarea lui Ehud Barak de la Ministerul Apărării, fostul ministru fiind acuzat de către colonişti că a blocat construirea de locuinţe în coloniile evreieşti din Cisiordania şi Ierusalimul de Est.

Moshe Yaalom, actualul ministru al Apărării, a cărui aprobare este, de asemenea, indispensabilă pentru lansarea proiectelor imobiliare în Cisiordania, s-a pronunţat, la rândul său, împotriva îngheţării colonizării.

Răspunde pe site-urile Aleph News, Mediafax, Ziarul Financiar și pe paginile noastre de social media - ȘTIU și Aleph News. Vezi răspunsul la Știu, de la ora 19.55, Aleph News.

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici