Nicolas Sarkozy a devenit mai distant în relaţia cu Barack Obama

Nicolas Sarkozy, cel mai proamerican preşedinte al Franţei din ultimii 50 de ani, a devenit mai distant în relaţia sa cu Barack Obama, cel mai popular lider american în Franţa de mai multe generaţii, comentează Financial Times, în ediţia electronică.

12 afișări
Imaginea articolului Nicolas Sarkozy a devenit mai distant în relaţia cu Barack Obama

Nicolas Sarkozy a devenit mai distant în relaţia cu Barack Obama (Imagine: MediafaxFoto/AFP)

În urmă cu un an, Sarkozy se angaja într-o competiţie cu liderii europeni nerăbdători să fie primii care stabilesc o întâlnire cu proaspăt alesul Barack Obama. Nicolas Sarkozy l-a descris pe Obama ca "prietenul meu", după ce s-a întâlnit cu el doar o dată în timp ce acesta din urmă era senator.

De atunci însă preşedintele francez a avut mai multe dispute cu omologul său american pe mai multe teme, lucru care a dat naştere întrebărilor dacă nu cumva Nicolas Sarkozy revine la atitudinea antiamericană a predecesorului său, Jacques Chirac.

"A trecut acum de la o poziţie pro-Bush la o poziţie anti-Obama", a declarat Jean-Christophe Cambadelis, purtătorul de cuvânt pentru afaceri internaţionale al socialiştilor aflaţi în opoziţie. "Nici Franţa şi nici comunitatea occidentală nu au nimic de câştigat de pe urma eşecului lui Barack Obama. Se pare că preşedintele pariază pe eşecul său (al lui Obama - n.red.), ceea ce izolează Franţa în Europa".

Guvernul francez a refuzat solicitarea SUA de a trimite mai multe trupe în Afganistan, în timp ce o serie de alţi aliaţi europeni intenţionează să trimită. Nicolas Sarkozy şi-a exprimat frustrarea faţă de modul cum priveşte Casa Albă chestiunea soluţionării ambiţiilor nucleare ale Iranului şi de prioritatea pe care Obama o acordă obiectivului denuclearizării.

Acest lucru a fost foarte vizibil în septembrie, când, în faţa Adunării Generale a ONU, preşedintele francez a afirmat: "avem dreptate să vorbim despre viitor, dar înainte de viitor există prezentul, iar prezentul înseamnă două crize nucleare majore", făcând aluzie la Iran şi Coreea de Nord. "Trăim într-o lume reală, nu într-o lume virtuală", a adăugat el, într-o referire clară la ambiţiile lui Barack Obama în materie de dezarmare.

Răspunde pe site-urile Aleph News, Mediafax, Ziarul Financiar și pe paginile noastre de social media - ȘTIU și Aleph News. Vezi răspunsul la Știu, de la ora 19.55, Aleph News.

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici