Nicolas Sarkozy ar fi avut legături cu o societate luxemburgheză suspectată de corupţie

Legăturile dintre o societate luxemburgheză, Heine, prin care erau plătite comisioane franceze pentru contracte de armament, şi oameni politici francezi, printre care şi Nicolas Sarkozy, au fost subliniate prin dezvăluirea, luni, a mai multor scrisori.

10 afișări
Imaginea articolului Nicolas Sarkozy ar fi avut legături cu o societate luxemburgheză suspectată de corupţie

Nicolas Sarkozy ar fi avut legături cu o societate luxemburgheză suspectată de corupţie (Imagine: Mediafax Foto/AFP)

În aceste scrisori redactate în perioada 2006-2008 şi care au fost obţinute de justiţie, oficialii acestei societăţi solicită fonduri de la statul francez, au declarat, luni, surse apropiate de dosar.

Creată în 1994 cu aprobarea lui Nicolas Sarkozy, pe atunci ministru al Bugetului, Heine era utilizată de ramura internaţională a Direcţiei pentru construcţii navale (DCNI) pentru a plăti comisioane intermediarilor pentru contracte de armament, comisioane legale până în anul 2000.

În prim-planul acestor contracte de armament figurează vânzarea de submarine Pakistanului în 1994, care ar fi putut servi indirect drept mobil pentru un atentat la Karachi, soldat cu moartea în 2002 a 11 francezi, salariaţi la şantierul naval.

Potrivit unei piste urmate în prezent de justiţia franceză, autorii acestui atentat ar fi atacat Franţa ca o formă de represalii faţă de oprirea plăţii de comisioane, decisă de Jacques Chirac după alegerea sa.

Dosarele judiciare franceze, ca şi un raport al poliţiei luxemburgheze, alimentează de asemenea suspiciunea de "retrocomisioane". Astfel, o parte a sumelor plătite de Franţa pentru obţinerea contractului de submarine ar fi revenit Franţei pentru finanţarea ilegală de activităţi politice.

De pe urma acestor finanţări ar fi beneficiat premierul Edouard Balladur, candidat în 1995 la alegerile prezidenţiale al căror purtător de cuvânt de campanie era Nicolas Sarkozy. Edouard Balladur a negat că ar fi comis orice act ilegal şi Nicolas Sarkozy a calificat drept "fabule" suspiciunile care planează asupra sa.

Una din scrisori, redactată la 29 noiembrie 2006 pentru Nicolas Sarkozy, sugerează o relaţie între actualul preşedinte francez, pe atunci ministru de Interne, şi Heine. "Este foarte urgent să se acţioneze", scriu administratorii societăţii Heine.

În 2004, DCN, care este un organism public, a dorit să-şi încheie colaborarea cu Heine. Directorii societăţii ar fi solicitat atunci o indemnizaţie "pe care o estimau la opt milioane de euro", a relatat în octombrie judecătorului de instrucţie Philippe Japiot fostul preşedinte al DCNI.

Printre destinatarii scrisorilor figurau şi preşedintele francez de atunci, Jacques Chirac.

Opoziţia de stânga a solicitat să se facă lumină în cazul acestor contracte de armament, începând cu săptămâna trecută, după confirmarea, printr-un raport al poliţiei luxemburgheze, a faptului că Nicolas Sarkozy şi-a dat acordul pentru crearea societăţii Heine.

Răspunde pe site-urile Aleph News, Mediafax, Ziarul Financiar și pe paginile noastre de social media - ȘTIU și Aleph News. Vezi răspunsul la Știu, de la ora 19.55, Aleph News.

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici