Noam Chomsky, în vizită la Hugo Chavez

Hugo Chavez a primit vizita intelectualului de stânga american Noam Chomsky, autorul unei cărţi căreia preşedintele Venezuelei i-a făcut apologia la tribuna ONU, în 2006, pentru că denunţă "hegemonia imperialistă" a SUA.

64 afișări
Imaginea articolului Noam Chomsky, în vizită la Hugo Chavez

Noam Chomsky, în vizită la Hugo Chavez Noam Chomsky, în vizită la Hugo Chavez (Imagine: Mediafax Foto/AFP)

"Era timpul să ne faci o vizită, era timpul ca poporul Venezuelei să te asculte şi să-ţi audă vocea", a declarat preşedintele Chavez în timp ce-l primea pe Chomsky la palatul din Miraflores.

"Aici, tezele tale, ideile tale, sunt celebre (...) Tu, Chomsky, eşti unul dintre intelectualii care au sprijinit cel mai mult lupta împotriva hegemoniei imperialiste şi a elitei care guvernează Statele Unite", a declarat acesta.

La rândul lui, Noam Chomsky a spus: "Să vorbeşti despre pace (...) este uşor. Ceea ce este dificil este să creezi o nouă lume, o lume diferită. Este emoţionant să vezi că este posibil ca această lume să fie creată în Venezuela şi să vezi omul care a inspirat schimbarea".

Preşedintele Venezuelei a declarat, în timpul discursului anti-Bush violent pronunţat la tribuna ONU în 2006, că "americanii ar trebui să citească această carte, «Hegemony and survival: America's quest for global dominance», mai degrabă decât să se uite la «Superman»".

Chavez prezintă lucrarea lui Chomsky de la tribuna ONU

Intervievat câteva zile mai târziu de New York Times, Chomsky a spus că vrea să se întâlnească cu Hugo Chavez şi că a înţeles furia acestuia faţă de administraţia Bush, care, potrivit preşedintelui, "a sprijinit un puci pentru a-l înlătura de la putere".

Cartea lui Noam Chomsky, în vârstă de 80 de ani, lingvist şi profesor la prestigiosul Massachusetts Institute of Technology (MIT), a devenit bestseller în câteva zile de la lansare.

Publicată în 2003 şi tradusă în limba română sub titlul "Hegemonie sau Supravieţuire - America în căutarea dominaţiei globale", cartea lui Chomsky subliniază ilogismul şi nedreptatea strategiei de securitate naţională adoptată în 2002 de SUA.

Răspunde pe site-urile Aleph News, Mediafax, Ziarul Financiar și pe paginile noastre de social media - ȘTIU și Aleph News. Vezi răspunsul la Știu, de la ora 19.55, Aleph News.

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici