Noi detalii care pot da peste cap tot ce se știa despre furtul Tezaurului dacic. Presa olandeză: Ordinul „a venit din România”

Publicat: 21 05. 2025, 11:20
Actualizat: 21 05. 2025, 12:32
Coiful din aur de la Cotofanesti (com. Varbilau, jud. Prahova) este expus in cadrul expozitiei permanente "Tezaur Istoric", redeschise de Muzeul National de Istorie a Romaniei (MNIR) cu ocazia celei de a 40-a aniversari a institutiei, in Bucuresti, miercuri, 11 aprilie 2012. RAZVAN CHIRITA / MEDIAFAX FOTO

Banda de motocicliști Hardliners este implicată în furtul tezaurului dacic din Muzeul Drents din Assen. Membrii bandei au recrutat executanți ai furtului din muzeu, au declarat pentru RTL News surse din mediul infracțional și din jurul anchetei poliției. Potrivit acestora, furtul de artă a fost comis în numele lumii interlope din România.

Aceste noi detalii fac ca scenariul cel mai probabil să fie cel în care coiful de la Coțofenești, vechi de 2500 de ani, este încă intact.

„Se adună indicii că coiful nu s-a topit. Probabil că este rulat într-un prosop undeva lângă Heerhugowaard”, a declarat o sursă apropiată anchetei poliției.

Mai mult, sursele citate de RTL News susțin că furtul de artă a fost comandat de lumea interlopă din România, iar artefactele să fie folosite ulterior pe numele unui mare infractor care vrea să iasă din închisoare. Cu toate acestea, nu se știe despre ce infractor este vorba. RTL News nu a aflat despre ce infractor ar fi vorba.

Deși poliția păstrează deschise și alte linii de anchetă, „din ce în ce mai mulți se uită la un client român”, spune o sursă apropiată anchetei.

Trei brățări de aur și coiful de la Coțofenești au fost furate din Muzeul Drents din Assen, Olanda, la sfârșitul lunii ianuarie. Autoritățile olandeze au demarat cercetări și au reținut persoane, însă tezaurul este, în continuare, de negăsit.