Noi dovezi privind legături între Arabia Saudită şi terorişti

Documente obţinute de avocaţii familiilor victimelor atacului de la 11 septembrie oferă noi dovezi privind sprijinul financiar acordat al-Qaida şi altor grupări teroriste de membri ai familiei regale saudite dar acestea sunt blocate juridic şi diplomatic, relatează New York Times în ediţia online.

13 afișări
Imaginea articolului Noi dovezi privind legături între Arabia Saudită şi terorişti

Noi dovezi privind legături între Arabia Saudită şi terorişti

Noile documente fac parte din lotul de sute de mii de pagini care constituie materialul de investigaţie şi au fost furnizate de familiile victimelor atacurilor teroriste de la 11 septembrie 2001 şi de susţinători ai acestora în cadrul unui viitor lung proces civil care are ca scop stabilirea vinovăţiei Arabiei Saudite şi familiei sale regale în legătură cu finanţarea grupării teroriste al-Qaida.

Cazul a plasat administraţia Obama în centrul unei dispute politice şi juridice, deoarece Departamentul Justiţiei a luat luna trecută apărarea saudiţilor în instanţă, încercând să blocheze orice alte noi acţiuni în justiţie. În plus, documente clasificate aparţinând serviciilor de informaţii americane în legătură cu finanţările saudite au ajuns pe căi neidentificate la avocaţii familiilor victimelor atacurilor teroriste de la 11 septembrie 2001. Departamentul Justiţiei a distrus copiile ajunse în posesia avocaţilor şi vrea să împiedice ca acest material să fie văzut de un judecător.

Saudiţii şi avocaţii acestora din Washington au negat cu insistenţă orice legături cu teroriştii şi au iniţiat o campanie agresivă şi eficientă, până în prezent, privind respingerea acuzaţiilor în instanţa federală, pe baza imunităţii suveranului saudit. Acuzaţiile referitoare la existenţa unor legături între saudiţi şi terorism au fost investigate de administraţia americană ani de zile şi au făcut obiectul unor dezbateri virulente. Criticii au afirmat că unii membri ai clasei conducătoare au finanţat grupuri teroriste, în parte ca acestea să fie mai puţin active în ţara lor.

Dar sute de pagini de documente anterior nedivulgate, strânse de avocaţii familiilor victimelor atacurilor teroriste au furnizat o privire neobişnuit de detaliată asupra unora dintre dovezi.

Documente aparţinând Departamentului Intern al Trezoreriei obţinute de avocaţi în baza Freedom of Information Act, arată, spre exemplu, că o importantă organizaţie saudită de caritate, International Islamic Relief Organization, sprijinită mult de membri ai familiei regale saudite, a acordat "sprijin unor organizaţii teroriste" cel puţin până în 2006. De asemenea, potrivit depoziţiei unui martor din Afganistan, în 1998 acesta a asistat la înmânarea din partea unui trimis al prinţului moştenitor saudit, Turki al-Faisal, a unui cec în valoare de circa 267 de milioane de dolari unui lider taliban.

Răspunde pe site-urile Aleph News, Mediafax, Ziarul Financiar și pe paginile noastre de social media - ȘTIU și Aleph News. Vezi răspunsul la Știu, de la ora 19.55, Aleph News.

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici