Noi sancţiuni împotriva statului Myanmar, adoptate de UE

Europenii au adoptat joi o serie de noi sancţiuni "direcţionate", pentru a protesta faţă de condamnarea opozantei birmane Aung San Suu Kyi la 18 luni de arest la domiciliu, a anunţat Consiliul de Miniştri al UE.

21 afișări
Imaginea articolului Noi sancţiuni împotriva statului Myanmar, adoptate de UE

Noi sancţiuni împotriva statului Myanmar, adoptate de UE (Imagine: Mediafax Foto/AFP)

"Magistraţii responsabili cu verdictul sunt adăugaţi pe lista actuală a persoanelor şi entităţilor care fac obiectul unei interdicţii de călătorie şi al unei blocări a bunurilor lor", precizează decizia aprobată joi, în urma unei proceduri scrise, de cele 27 de Guverne ale UE.

"În plus, lista de persoane şi entităţi care fac obiectul unor măsuri restrictive este prelungită, cu scopul extinderii blocării bunurilor la întreprinderile deţinute şi controlate de membrii regimului aflat la putere în Myanmar sau de către persoane sau entităţi care le sunt asociate", adaugă declaraţia.

Lista de persoane şi entităţi vizate va fi publicată în ziarul oficial al Uniunii Europene.

Aceste sancţiuni au fost anunţate de preşedinţia suedeză, în semn de protest faţă de noua condamnare a opozantei birmane Aung San Suu Kyi. UE cere "eliberarea sa imediată şi fără condiţii".

"Noile măsuri direcţionate vin să actualizeze şi să consolideze poziţia comună actuală care expiră la 30 aprilie 2010", subliniază declaraţia.

Sancţiunile europene împotriva statului Myanmar, intensificate în 2007, includ deja o interdicţie de intrare în UE şi o blocare a bunurilor pentru aproximativ zece oficiali ai juntei, limitarea relaţiilor diplomatice, o interdicţie de import care vizează lemnul, metalele, minereurile şi pietrele preţioase sau semipreţioase, precum şi interdicţia unor noi investiţii în întreprinderile birmane din aceste sectoare şi un embargo asupra livrărilor de arme.

Aung San Suu Kyi a fost condamnată marţi la trei ani de închisoare şi muncă silnică pentru că a încălcat regulile arestului său la domiciliu, dar comandantul juntei, Than Shwe, a comutat pedeapsa la 18 luni de arest la domiciliu.

Laureata Premiului Nobel pentru Pace, în vârstă de 64 de ani şi având o sănătate fragilă, a fost privată de libertate 14 din ultimii 20 de ani.

Dacă nu este luată nici o măsură de graţiere până în 2010, ea nu va putea participa la alegerile naţionale stabilite de juntă pentru anul viitor.

Răspunde pe site-urile Aleph News, Mediafax, Ziarul Financiar și pe paginile noastre de social media - ȘTIU și Aleph News. Vezi răspunsul la Știu, de la ora 19.55, Aleph News.

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici