Noi sancţiuni impuse de UE după aterizarea forţată la Minsk. Liniile aeriene europene nu vor mai tranzita Belarusul

  • Uniunea Europeană a impus noi sancţiuni Belarusului, în contextul aterizării forţate a zborului comercial Ryanair la Minsk.
  • Liniile aeriene europene trebuie să evite spaţiul aerian al Belarusului.
  • De asemenea, liniile aeriene din Belarus nu mai pot intra în spaţiul aerian al blocului comunitar.
4691 afișări
Imaginea articolului Noi sancţiuni impuse de UE după aterizarea forţată la Minsk. Liniile aeriene europene nu vor mai tranzita Belarusul

Liderii Uniunii Europene au stabilit, luni, 24 mai, mai multe sancţiuni împotriva Belarusului, printre care interzicerea tranzitării de către liniile aeriene europene a spaţiului aerian al ţării.

De asemenea, liniile aeriene ale Belarusului nu vor mai putea să zboare deasupra spaţiului aerian al blocului comunitar, afectând sever conexiunile ţării cu Europa de Vest, transmite NY Times.

Pe lângă măsurile aviatice, liderii UE au cerut introducerea de noi sancţiuni economice împotriva guvernului de la Minsk, însă aceste sancţiuni vor dura mai mult până îşi vor produce efectele, comparativ cu măsurile aviatice.

După ce au intrat într-o şedinţă cu uşile închise – în care telefoanele au fost interzise, pentru a se asigura discreţie totală – liderii celor 27 de state membre ale Uniunii Europene au luat decizia de a tăia legăturile aeriene ale Belarusului cu o rapiditate necaracteristică.

Mai mult, Uniunea Europeană a solicitat unei agenţii a Naţiunilor Unite, Organizaţia Internaţională a Aviaţiei Civile, să investigheze incidentul. Agenţia, care are sediul la Montreal, a programat o întâlnire de urgenţă pentru joi, însă ancheta ar putea dura câteva luni.

Decizia, anunţată luni seară în timpul summitului liderilor Uniunii Europene, la Bruxelles, a fost luată în contextul în care Belarus a forţat să aterizeze un avion al unei linii comerciale care zbura între Grecia şi Lituania.

După devierea avionului către Minsk, autorităţile din Belarus l-au arestat pe jurnalistul Roman Protaşevich. De asemenea, iubita sa, Sofia Sapega, nu a fost lăsată să se întoarcă la bordul avionului Ryanair. VEZI AICI Ultimele minute ale lui Roman Protesvich înainte de arestare

Liderii UE au solicitat „eliberarea imediată” a celor doi şi ca „libertatea de mişcare să le fie garantată”. De asemenea, aceştia s-au pronunţat dur cu privire la acţiunea preşedintelui Lukaşenko.

„Este o nebunie!”, a declarat premierul din Luxemburg, Xavier Bettel. „Parcă e scos dintr-un film foarte prost. Arată starea regimului.”, a mai spus acesta.

Preşedinta Comisiei Europene, Ursula von der Leyen, a numit interceptarea avionului cu ajutorul unui avion de război şi aterizarea lui forţată, cât şi arestarea tânărului jurnalist, drept „o deturnare cu totul inacceptabilă”.

Gitanas Nauseda, preşedintele Lituaniei - ţara fiind destinaţia finală a zborului - a calificat acţiunea drept „terorism de stat”.

Analiştii au preconizat că UE ar putea fi reticentă la interzicerea zborurilor deasupra Belarusului, în contextul în care o astfel de mişcare va crea dificultăţi pentru companiile aeriene europene. În prezent, companiile aeriene evită deja Ucraina, vecina sudică a Belarusului, din cauza conflictului cu Rusia.

Interzicerea tranzitării spaţiului aerian al Belarusului implică schimbări serioase ale rutei pentru zborurile din Europa către Asia.

„Zburatul către Asia din Europa, fără a trece deasupra Belarusului, este posibil să coste şi să fie o provocare”, au declarat, luni, analiştii de la firma de cercetare Eurasia Group.

Nu este pentru prima dată când blocul comunitar ia măsuri împotriva liderului din Belarus, Aleksandr Lukaşenko.

Anterior incidentului cu zborul Ryanair, UE a impus sancţiuni preşedinteluI Lukaşenko şi unora dintre apropiaţii săi, după alegerile electorale de anul trecut din Belarus şi represiunea violentă a protestelor care au urmat. Oficialii europeni au calificat alegerile din Belarus drept fraudate.

CITEŞTE AICI Aterizarea forţată din Belarus aminteşte de cazul Navalnîi. Roman Protaşevici, arestat pe aeroportul din Minsk, riscă pedeapsa cu moartea

Pentru cele mai importante ştiri ale zilei, transmise în timp real şi prezentate echidistant, daţi LIKE paginii noastre de Facebook!

Urmărește Mediafax pe Instagram ca să vezi imagini spectaculoase și povești din toată lumea!

Răspunde pe site-urile Aleph News, Mediafax, Ziarul Financiar și pe paginile noastre de social media - ȘTIU și Aleph News. Vezi răspunsul la Știu, de la ora 19.55, Aleph News.

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici