Ultimele minute ale lui Roman Protasevich înainte de arestare. Pasager: „M-am uitat în ochii lui şi părea foarte trist”

  • Pilotul aeronavei Boeing 737 a anunţat că avionul se va îndrepta brusc spre Minsk.
  • Jurnalistul era căutat în Belarus pentru difuzarea uriaşelor proteste de opoziţie de anul trecut din Minsk.
  • "Am văzut cum i s-a luat paşaportul. Şi-a scos masca şi a spus că el este motivul pentru care se întâmplă toate aceste lucruri."
4274 afișări
Imaginea articolului Ultimele minute ale lui Roman Protasevich înainte de arestare. Pasager: „M-am uitat în ochii lui şi părea foarte trist”

Sursă foto: Twitter @TadeuszGiczan

Zborul Ryanair 4978 îşi începuse deja coborârea în capitala lituaniană când pilotul a anunţat că avionul se va îndrepta brusc spre Minsk. relatează Reuters.

În urma anunţului, jurnalistul Roman Protasevich aflat la bordul aeronavei Boeing 737 a reacţionat imediat. S-a ridicat de pe scaun şi a deschis compartimentul de bagaje pentru a-şi lua laptop-ul, pe care ulterior l-a pasat prietenei sale împreună cu telefonul mobil.

Protasevich era căutat în Belarus pentru difuzarea uriaşelor proteste de opoziţie de anul trecut din Minsk.

„Când s-a anunţat că vom ateriza la Minsk, Roman s-a ridicat, a deschis compartimentul pentru bagaje şi a încercat să îşi împartă lucrurile”, a spus un Mantas, un pasager lituanian.

„Cred că a făcut o greşeală. Eram mulţi oameni la bordul avionului, putea să împartă lucrurile altor pasageri, nu iubitei sale, care, de asemenea, cred că a fost arestată.”, a continuat acesta.

În afara avionului se afla, la ordinul preşedintelui Alexander Lukashenko, un avion de luptă MiG-29 din epoca sovietică.

Un alt pasager a spus că Protasevich arăta „foarte trist”.

„L-am privit direct în ochi şi părea foarte trist”, a spus acesta.

Autorităţile belaruse au deviat zborul în timp ce se afla în spaţiul său aerian, din cauza unei suspiciuni de ameninţare cu bomba, a anunţat agenţia de ştiri de stat BelTA. Alerta s-a dovedit ulterior a fi falsă.

Jurnalistul, în vârstă de 26 de ani, a fost separat de restul pasagerilor, la sosirea în Minsk, pentru a-i fi verificate bagajele. Autorităţile au folosit câini, însă nu au găsit nimic.

„Am văzut că Roman a fost oprit din cauza unor lucruri din bagaje”, a spus Mantas, adăugând că şi celorlalţi pasageri li s-au verificat bagajele şi au fost duşi cu autobuzul la terminal, unde au petrecut câteva ore aşteptând să se urce în avion.

Un alt pasager, care nu şi-a dat numele, a declarat presei lituaniene că jurnalistul s-a identificat la sosirea oficialilor de securitate din Belarus.

"Am văzut cum i s-a luat paşaportul. Şi-a scos masca şi a spus că el este motivul pentru care se întâmplă toate aceste lucruri."

Uniunea Europeană a solicitat eliberarea imediată a lui Protasevich, şeful executivului Comisiei Europene şi prim-ministrul polonez au descris incidentul drept o deturnare. 

Preşedintele lituanian, Gitanas Nauseda, a declarat duminică târziu într-o conferinţă de presă că şi însoţitoarea lui Roman Protasevich nu s-a îmbarcat pentru zborul de la Minsk la Vilnius.

Iubita lui Roman Protasevich a fost reţinută şi ea la Minsk. Purtătorul de cuvânt de la Universitatea European Humanities din Vilnus a cerut eliberarea de urgenţă a Sofiei Sapega.

Studenta de 23 de ani a mers la Atena cu Protasevich şi se întorcea să-şi susţină dizertaţia.

Pentru cele mai importante ştiri ale zilei, transmise în timp real şi prezentate echidistant, daţi LIKE paginii noastre de Facebook!

Urmărește Mediafax pe Instagram ca să vezi imagini spectaculoase și povești din toată lumea!

Răspunde pe site-urile Aleph News, Mediafax, Ziarul Financiar și pe paginile noastre de social media - ȘTIU și Aleph News. Vezi răspunsul la Știu, de la ora 19.55, Aleph News.

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici