Noi violenţe în Coasta de Fildeş. Şase femei au fost ucise de susţinătorii lui Laurent Gbagbo - GALERIE FOTO

Oraşul Abidjan s-a confruntat joi cu noi violenţe, soldate cu moartea a cel puţin şase femei, împuşcate de forţele loiale preşedintelui Laurent Gbagbo, sporind temerile ONU privind "reizbucnirea unui război civil".

301 afișări
Imaginea articolului Noi violenţe în Coasta de Fildeş. Şase femei au fost ucise de susţinătorii lui Laurent Gbagbo - GALERIE FOTO

Noi violenţe în Coasta de Fildeş. Şase femei au fost ucise de susţinătorii lui Laurent Gbagbo (Imagine: Mediafax Foto/AFP)

Săptămâna trecută, aproximativ 50 de persoane au fost ucise în Coasta de Fildeş, bilanţul total al confruntărilor fiind de 365 de morţi.

Ultimele violenţe au avut loc la Abobo, în nordul capitalei economice, epicentrul conflictului între regimul Gbagbo şi tabăra lui Ouattara.

"Lipsa de integritate morală a lui Laurent Gbagbo este evidentă, dat fiind că forţele sale omoară femei ce protestează", a reacţionat Departamentul de Stat american.

Întrebat în legătură cu efectele sancţiunilor economice impuse Coastei de Fildeş la patru luni de la începerea crizei, purtătorul de cuvânt al Departamentului de Stat, Philip Crowle, a dat asigurări că sancţiunile au efecte.

"Carburanţii lipsesc, la fel şi fondurile. Măsurile economice îl lipsesc pe Gbagbo de capacitatea de a remunera forţele care împuşcă femei şi alţi manifestanţi", adaugă oficialul american.

"Suntem în pragul unui război civil", a avertizat şeful operaţiunilor ONU pentru menţinerea păcii, Alain Le Roy.

Sute de femei se adunaseră în cursul dimineţii pentru a protesta, iar forţele de ordine au deschis focul. "Şase femei au fost ucise pe loc", au declarat martori oculari.

Dintre cele 50 de decese înregistrate săptămâna trecută, 26 de civili au fost ucişi în cartierul Abobo, conform Misiunii ONU.

Din cauza violenţelor, aproximativ 200.000 de persoane au părăsit cartierul Abobo.

Consiliul de Securitate ONU şi-a exprimat preocuparea în legătură cu "riscul reizbucnirii războiului civil", după cel din perioada 2002-2003.

Înaltul comisar ONU pentru Drepturile Omului, Navi Pillay, a denunţat atacurile susţinătorilor lui Gbagbo împotriva personalului ONU şi civililor.

Răspunde pe site-urile Aleph News, Mediafax, Ziarul Financiar și pe paginile noastre de social media - ȘTIU și Aleph News. Vezi răspunsul la Știu, de la ora 19.55, Aleph News.

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici