Nou incendiu la reactorul 4 al centralei Fukushima. Personalul a fost evacuat - VIDEO

Un nou incendiu a izbucnit miercuri la reactorul 4 al centralei nucleare Fukushima 1, acest lucru amplificând temerile legate de o posibilă contaminare radioactivă, informează CNN. Personalul de la centrala nucleară Fukushima a fost evacuat miercuri, din cauza creşterii radioactivităţii în zonă, au anunţat surse oficiale, precizând că este vorba despre o măsură temporară.

111 afișări
Imaginea articolului Nou incendiu la reactorul 4 al centralei Fukushima. Personalul a fost evacuat  - VIDEO

Nou incendiu la reactorul 4 al centralei Fukushima (Imagine: Mediafax Foto/AFP)

Muncitorii nu s-au putut apropia de reactor din cauza nivelului mare de radiaţii şi se caută soluţii pentru răcirea acestuia.

Conform Agenţiei Internaţionale pentru Energie Atomică, nivelul de radiaţii din zona centralei nucleare a crescut de aproximativ 167 de ori.

Situaţia care s-a înrăutăţit a determinat autorităţile să avertizeze locuitorii pe o rază de 30 de kilometri distanţă faţă de centrala nucleară să stea în case.

"Focul şi fumul nu mai sunt acum vizibile, iar incendiul pare să se fi stins singur", a declarat un purtător de cuvânt al agenţiei japoneze pentru siguranţă nucleară, pe baza informaţiilor obţinute de la Tokyo Electric Power (Tepco), compania care exploatează centrala.

Un purtător de cuvânt al Tepco anunţase anterior că ieşea fum din clădirea exterioară a reactorului 4.

"Am informat imediat autorităţile şi pompierii (...). Încercăm să-l stingem", precizase el.

  • Personalul centralei a fost evacuat

"Autorităţile au evacuat angajaţii spre o zonă sigură, în mod temporar", a explicat purtătorul de cuvânt al Guvernului, Yukio Edano.

Potrivit unui oficial de la Agenţia pentru siguranţă nucleară, "evacuarea personalului a fost ordonată în jurul orei 10.40 (3.40, ora României), din cauza creşterii radioactivităţii".

  • Zeci de muncitori continuă activitatea la Fukushima, expunându-se riscului contaminării radioactive

Cel puţin 50 de muncitori continuă activitatea la centrala nucleară niponă Fukushima, asumând riscuri enorme în materie de sănătate, dat fiind că sunt expuşi oricăror scurgeri radioactive, informează ziarul britanic The Guardian, care îi compară cu militarii din prima linie a frontului.

Între 50 şi 70 de angajaţi, toţi purtând costume de protecţie, au rămas la centrala de la Fukushima pentru a încerca să remedieze problemele de acolo.

"Muncitorii rămaşi sunt echivalentul militarilor care luptă pe linia frontului, expunându-se unor riscuri considerabile în timp ce 800 dintre colegii lor urmăresc situaţia de la distanţă", notează ziarul The Guardian.

Purtătorul de cuvânt al Guvernului a mai declarat că incinta de protecţie a reactorului 3 de la centrala Fukushima este posibil să fi fost avariată. Yukio Edano a precizat că fumul observat deasupra reactorului 3 reprezintă fără îndoială vapori.

"Potrivit celui mai probabil scenariu, au scăpat vapori din incinta de protecţie şi a fost observat fum", a adăugat el.

Un alt incendiu a izbucnit marţi la reactorul 4 al centralei Fukushima 1, substanţe radioactive fiind eliberate direct în atmosferă.

"Autorităţile japoneze au informat, astăzi (marţi), AIEA, la ora 4.50 (5.50, ora României), că, la bazinul de combustibil folosit al reactorului 4 al centralei Fukushima Daiichi, era un incendiu şi că erau eliberate, direct în atmosferă, emisii radioactive", a adăugat Agenţia ONU într-un comunicat.

"La faţa locului au fost semnalate niveluri (de radioactivitate) de până la 400 de milisievert pe oră", a adăugat AIEA.

Ministrul japonez al Afacerilor Externe, Takeaki Matsumoto, a anunţat marţi că nivelul de radiaţii după incendiul de la reactorul 4 al centralei nucleare Fukushima 1 "ar putea avea efecte negative asupra sănătăţii" populaţiei.

"La reactorul numărul 4 a avut loc un incendiu, există radioactivitate care ar putea avea efecte negative asupra sănătăţii persoanelor" , a declarat Matsumoto, la o conferinţă de presă, după o reuniune, la Paris, a miniştrilor Afacerilor Externe din G8.

Răspunde pe site-urile Aleph News, Mediafax, Ziarul Financiar și pe paginile noastre de social media - ȘTIU și Aleph News. Vezi răspunsul la Știu, de la ora 19.55, Aleph News.

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici