CONFLICTUL DIN FÂŞIA GAZA: Israelul începe mobilizarea rezerviştilor şi acuză Hamas că nu respectă armistiţiul - VIDEO

Armata israeliană a început, vineri, mobilizarea a 16.000 de rezervişti în cadrul operaţiunii militare "Pilon de Apărare" împotriva grupărilor armate din Gaza, a anunţat o purtătoare de cuvânt a armatei. Doi palestinieni au fost ucişi în timpul unui raid aerian israelian în nordul Fâşiei Gaza, în timpul vizitei premierului egiptean Hisham Qandil, au anunţat surse medicale palestiniene.

2952 afișări
Imaginea articolului CONFLICTUL DIN FÂŞIA GAZA: Israelul începe mobilizarea rezerviştilor şi acuză Hamas că nu respectă armistiţiul - VIDEO

NOU RAID ÎN FÂŞIA GAZA: Israelul începe mobilizarea rezerviştilor şi acuză Hamas că nu respectă armistiţiul

UPDATE 14:45 - O nouă rachetă lansată din Fâşia Gaza a căzut în mare, în largul oraşului israelian Tel Aviv, pentru a doua zi consecutiv, au anunţat poliţia şi martori.

"Noi credem că a căzut în largul (coastei, la nivelul oraşului) Tel Aviv", a declarat Micky Rosenfeld, un purtător de cuvânt al poliţiei iesraeliene. Un martor a eclarat pentru AFP că proiectilul a căzut "la aproximativ 200 de metri" de malul mării, în dreptul zonei în care se află Ambasada Statelor Unite.

UPDATE 11:30 - "Hamas nu respectă vizita premierului egiptean în Gaza şi încalcă armistiţiul temporar pe care Israelul a acceptat să îl respecte în timpul acestei vizite", a anunţat anterior Ofer Gendelman, un purtător de cuvânt al premierului israelian Benjamin Netanyahu.

O sursă din cadrul serviciilor de securitate palestiniene a declarat la rândul său că "avioanele (forţelor) de ocupaţie au bombardat un grup de locuitori din zona Nazila" din nordul Fâşiei Gaza. 

Surse medicale palestiniene au anunţat moartea a două persoane în acest atac. 

Israelul a acceptat vineri dimineaţa un armistiţiu condiţionat la cererea Egiptului. 

Netanyahu "a răspuns favorabil unei cereri egiptene de încetare a focului pe durata vizitei în Gaza, în această dimineaţă, a premierului egiptean, o vizită ce ar trebui să dureze aproximativ trei ore", a declarat pentru AFP un oficial de rang înalt israelian, sub acoperirea anonimatului, înainte de sosirea lui Qandil în Gaza.

El a precizat că "forţele israeliene vor înceta focul cu condiţia să nu existe tiruri ostile din Gaza înspre Israel în această perioadă".

Această decizie a premierului Benjamin Netanyahu, în plină campanie electorală, are loc în a treia zi a operaţiunii "Pilon de Apărare" declanşate miercuri după-amiază o dată cu asasinarea, în Gaza, a lui Ahmad Jaabari, liderul militar al mişcării islamiste Hamas, aflată la putere în teritoriul palestinian.

Israelul începe mobilizarea rezerviştilor în cadrul operaţiunii militare împotriva Fâşiei Gaza

"Procesul este în curs, armatat distribuie convocări pentru 16.000 de soldaţi în rezervă", a precizat purtătoarea de cuvânt.

Ministrul israelian al Apărării, Ehud Barak, a aprobat joi convocarea a până la 30.000 de rezervişti, ce ar putea fi mobilizaţi în orice moment.

"Suntem pe cale să extindem campania" militară din Gaza, a declarat pentru televiziunea israeliană purtătorul de cuvânt al armatei, generalul Yoav Mordechai.

Două rachete lansate din Gaza au căzut joi pentru prima dată în regiunea Tel Aviv, situaţie pe care Barak a calificat-o drept o "escaladă".

"Tirurile asupra Gush Dan (regiune din Tel Aviv, n.red.) şi extinderea tirurilor împotriva Israelului reprezintă o escaladă, iar această escaladă va avea un preţ pe care cealaltă parte va trebui să îl plătească", a avertizat Barak într-un comunicat.

Cabinetul de securitate israelian a autorizat, miercuri seara, convocarea unor rezervişti în urma atacului ţintit asupra liderului militar al Hamas, Ahmed Jaabari, ucis într-un raid aerian în Gaza, faţă de care grupările armate palestiniene au ripostat cu tiruri de rachetă împotriva Israelului.

Raidurile împotriva Gaza s-au soldat cu cel puţin 21 de morţi începând de miercuri, dintre care mai mulţi copii, şi 235 de răniţi, potrivit unor surse palestiniene. În acelaşi timp, aproape 300 de rachete au fost lansate împotriva Israelului, dintre care unele au ajuns până la periferia oraşului Tel-Aviv. Trei israelieni au fost ucişi, joi, când una dintre rachete a lovit din plin o clădire de locuinţe din sudul Israelului.

 

Răspunde pe site-urile Aleph News, Mediafax, Ziarul Financiar și pe paginile noastre de social media - ȘTIU și Aleph News. Vezi răspunsul la Știu, de la ora 19.55, Aleph News.

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici