Nouă membri ai mişcării separatiste ETA, arestaţi în Spania

Nouă membri ai mişcării ETA, aparţinând conducerii naţionale a unei structuri strâns legate de organizaţia separatistă bască, au fost arestaţi marţi, a anunţat presa spaniolă.

25 afișări
Imaginea articolului Nouă membri ai mişcării separatiste ETA, arestaţi în Spania

Nouă membri ai mişcării separatiste ETA, arestaţi în Spania (Imagine: Mediafax Foto/AFP)

Operaţiunea are loc la o săptămână după anunţarea unui armistiţiu de către ETA.

Potrivit cotidianului El Mundo, "Garda Civilă a arestat în această dimineaţă (marţi) nouă membri ai conducerii naţionale a Ekin", structura responsabilă "cu organizarea şi difuzarea directivelor ETA".

Arestările au avut loc în provinciile Ţara Bascilor şi Navarra, conform presei.

Cotidianul El Pais menţionează, la rândul său, "cel puţin nouă persoane" arestate, care "aparţin toate conducerii naţionale a Ekin", în timpul unei operaţiuni a Gărzii Civile, "care rămâne deschisă" şi a dus deja "la 20 de percheziţii".

Justiţia spaniolă condamnase în decembrie 2007 mai mulţi membri ai Ekin şi ai altor organizaţii subordonate mişcării ETA la pedepse de până la 24 de ani de închisoare, reduse apoi în 2009 de Tribunalul Suprem.

Justiţia spaniolă apreciază că Ekin reprezintă organismul central al ETA.

La 5 septembrie, mişcarea ETA, care militează pentru independenţă şi care este considerată organizaţie teroristă de Uniunea Europeană şi responsabilă de uciderea a 829 de persoane în 50 de ani, îşi anunţase decizia de a "nu mai conduce acţiuni armate ofensive".

Guvernul socialist spaniol, care iniţiase anterior un dialog pentru a încerca soluţionarea conflictului basc, a cerut ETA să informeze "că renunţă pentru totdeauna la arme", potrivit cuvintelor premierului Jose Luis Rodriguez Zapatero.

Răspunde pe site-urile Aleph News, Mediafax, Ziarul Financiar și pe paginile noastre de social media - ȘTIU și Aleph News. Vezi răspunsul la Știu, de la ora 19.55, Aleph News.

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici