Noul Guvern palestinian de uniune naţională a depus jurământul

Noul Guvern palestinian de uniune naţională a depus luni jurământul în faţa preşedintelui Mahmoud Abbas, care a anunţat "încetarea divizării" între palestinieni.

83 afișări
Imaginea articolului Noul Guvern palestinian de uniune naţională a depus jurământul

Noul Guvern palestinian de uniune naţională a depus jurământul (Imagine: Mediafax Foto/AFP)

Considerat un Guvern al "consensului", noul Cabinet este condus de premierul în exerciţiu Rami Hamdallah şi are susţinerea mişcării palestiniene radicale Hamas, dar este format din personalităţi independente şi din tehnocraţi.

Format din 17 miniştri, inclusiv cinci din Fâşia Gaza, acesta este un Executiv de tranziţie, care are ca misiune prioritară pregătirea alegerilor până la sfârşitul anului.

"Odată cu formarea unui Guvern de uniune naţională, anunţăm încetarea divizării palestiniene, care a dăunat mult cauzei naţionale", a declarat Abbas la Mukataa, la sediul preşedinţiei palestiniene din Ramallah, după depunerea jurământului de către miniştri.

Din Gaza, Hamas a salutat Guvernul de uniune al "tuturor palestinienilor".

Organizaţia pentru Eliberarea Palestinei (OEP), dominată de mişcarea naţionalistă Fatah a preşedintelui Abbas, şi Hamas au semnat la 23 aprilie un acord de reconciliere pentru a pune capăt divizării politice din 2007 între Cisiordania, unde Autoritatea palestiniană administrează zonele autonome, şi Fâşia Gaza, aflată sub controlul mişcării Hamas şi sub blocada israeliană.

Premierul israelian Benjamin Netanyahu a cerut comunităţii internaţionale "să nu se grăbească" să recunoască Guvernul palestinian susţinut de Hamas.

"Hamas este o organizaţie teroristă, care cheamă la distrugerea Israelului", a reafirmat premierul Netanyahu, care a subliniat că formarea Guvernului "nu va consolida pacea, ci terorismul".

Răspunde pe site-urile Aleph News, Mediafax, Ziarul Financiar și pe paginile noastre de social media - ȘTIU și Aleph News. Vezi răspunsul la Știu, de la ora 19.55, Aleph News.

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici