Noul ministru israelian de Externe exclude o retragere din platoul Golan

Noul ministru israelian al Afacerilor Externe, Avigdor Lieberman, a exclus orice retragere din platoul Golan, cucerit de la Siria, într-un interviu publicat joi.

22 afișări
Imaginea articolului Noul ministru israelian de Externe exclude o retragere din platoul Golan

Noul ministru israelian de Externe exclude o retragere din platoul Golan (Imagine: Mediafax Foto/AFP)

"Nu există nici o hotărâre a cabinetului israelian cu privire la negocierile cu Siria şi am spus deja că nu vom accepta o retragere din platoul Golan", a declarat, pentru cotidianul Haaretz, liderul partidului de extremă-dreaptă Israel Beitenu, care şi-a început oficial mandatul miercuri.

"Pacea nu va fi atinsă decât în schimbul păcii", a subliniat el, contrazicând astfel principiul "păcii în schimbul teritoriului", care a stat la baza negocierilor de pace dintre Israel şi vecinii săi arabi, începând de la conferinţa internaţională de la Madrid din 1991.

Preşedintele sirian Bashar al-Assad a declarat luni că ţările arabe "nu au nici un partener adevărat în procesul de pace" cu Israelul, cu o zi înainte de prezentarea noului Guvern de către Benjamin Netanyahu.

Israelul şi Siria au început în 2008 negocieri indirecte prin intermediul Turciei, care au fost întrerupte la sfârşitul lunii decembrie după lansarea de către Israel a unei vaste ofensive militare în Fâşia Gaza.

Fostul prim-ministru Ehud Olmert afirmase recent că Israelul şi Siria erau foarte aproape de un acord înainte de suspendarea discuţiilor.

Platoul strategic Golan a fost cucerit de Israel în 1967 şi anexat în 1981, fapt nerecunoscut vreodată de comunitatea internaţională. Damascul vrea să recupereze întregul platou. Aproximativ 20.000 de israelieni s-au instalat în regiune.

Răspunde pe site-urile Aleph News, Mediafax, Ziarul Financiar și pe paginile noastre de social media - ȘTIU și Aleph News. Vezi răspunsul la Știu, de la ora 19.55, Aleph News.

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici