Noul prim-ministru britanic Liz Truss îşi instalează aliaţii în funcţii-cheie din cabinetul său

Liz Truss şi-a recompensat principalii aliaţi cu funcţii de conducere în cadrul guvernului pe care îl conduce, la câteva ore după ce i-a succedat lui Boris Johnson în funcţia de prim-ministru, potrivit BBC.

1111 afișări
Imaginea articolului Noul prim-ministru britanic Liz Truss îşi instalează aliaţii în funcţii-cheie din cabinetul său

Kwasi Kwarteng a fost numit cancelar, James Cleverly devine ministru de externe, iar Suella Braverman o înlocuieşte pe Priti Patel în funcţia de ministru de interne.

Una dintre cele mai apropiate prietene ale doamnei Truss, Therese Coffey, este numită în funcţia de secretar al sănătăţii şi vicepremier.

Niciunul dintre cei care l-au susţinut pe rivalul său învins, Rishi Sunak, nu va rămâne în cabinetul său, Dominic Raab, Grant Shapps, George Eustice şi Steve Barclay revenind în eşalonul secund.

Dar secretarul de presă al lui Liz Truss a declarat că schimbările vor „unifica” Partidul Conservator şi a indicat roluri de rang înalt pentru cinci dintre rivalii ei la conducere: Suella Braverman, Tom Tugendhat ca ministru al securităţii, Kemi Badenoch ca secretar pentru comerţ, Penny Mordaunt ca lider al Camerei Comunelor şi Nadhim Zahawi ca cancelar al Ducatului de Lancaster.

Noul prim-ministru a dat deja primul telefon unui lider străin, promiţând sprijinul continuu al Regatului Unit pentru Ucraina în cadrul unei convorbiri cu preşedintele Volodimir Zelenski.

Cei din cabinet au declarat că Truss a fost „încântată” să accepte o invitaţie de a vizita Ucraina.

Ulterior, ea a vorbit cu preşedintele SUA, Joe Biden, cei doi au discutat despre importanţa ca Regatul Unit să ajungă la un acord cu UE cu privire la normele comerciale post-Brexit în Irlanda de Nord.

Truss a fost numită premier marţi, de regină, în cadrul unei ceremonii la Balmoral, fiind cel de-al 56-lea prim-ministru al Regatului Unit.

Ea s-a întors în Downing Street, unde, într-un discurs scurt, a promis să dezvolte economia prin reduceri de taxe şi reforme, să ia măsuri pentru a rezolva problema facturilor la energie şi să pună serviciul de sănătate pe „o bază solidă”.

Pentru cele mai importante ştiri ale zilei, transmise în timp real şi prezentate echidistant, daţi LIKE paginii noastre de Facebook!

Urmărește Mediafax pe Instagram ca să vezi imagini spectaculoase și povești din toată lumea!

Răspunde pe site-urile Aleph News, Mediafax, Ziarul Financiar și pe paginile noastre de social media - ȘTIU și Aleph News. Vezi răspunsul la Știu, de la ora 19.55, Aleph News.

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici