NSA suspendă colectarea de date telefonice

Senatul american nu a reuşit să ajungă la un acord pentru a evita expirarea, luni, la ora 00.01 (07.01 ora României), a controversatului program de strângere de date telefonice de către NSA, au anunţat senatorii, relatează AFP, în pagina electronică.

155 afișări
Imaginea articolului NSA suspendă colectarea de date telefonice

NSA suspendă colectarea de date telefonice (Imagine: Mediafax Foto/AFP)

Textul de lege care prelungeşte secţiunea 215 a Patriot Act ce stă la baza strângerii de date nu va putea fi adoptat până duminică seara, deschizând calea unei suspendări a strângerii de date, potrivit senatorilor.

"Începând din această seară, angajaţii NSA care consultă baza de date (cu apelurile telefonice americane) nu vor mai putea să facă acest lucru, graţie senatorului Rand Paul", care a blocat procedura, a declarat furios senatorul Richard Burr, preşedintele Comisiei pentru Serviciile de Informaţii din Senat.

Casa Albă a prevăzut în această săptămână ca toate serverele NSA care colectează metadate ale apelurilor telefonice americane (oră, durată, număr de apel) să înceteze să mai funcţioneze de la ora locală 00.01 (07.01 ora României) dacă Senatul nu va prelungi autoritatea legală a programului.

O sursă apropiată liderului majorităţii din Senat, Mitch McConnell, a anunţat că examinarea textului blocat duminică seara va continua toată săptămâna, cu un vot final anticipat pentru "marţi sau miercuri".

Astfel, ar fi redeschisă calea către o restabilire a autorităţii legale de strângere de metadate de către NSA.

Senatorul Rand Paul, republican libertarian şi candidat la învestitura republicană pentru alegerile prezidenţiale din 2016, s-a declarat mulţumit că "Patriot Act expiră în această seară".

Dar senatorul de Kentucky, care a ştiut să întoarcă în favoarea sa procedura legislativă complicată a Senatului american, a părut totuşi foarte izolat.

Răspunde pe site-urile Aleph News, Mediafax, Ziarul Financiar și pe paginile noastre de social media - ȘTIU și Aleph News. Vezi răspunsul la Știu, de la ora 19.55, Aleph News.

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici