Numărul centenarilor din Japonia nu este atât de mare pe cât se credea

Peste 200 de japonezi născuţi acum o sută de ani sunt de negăsit şi probabil că sunt morţi de mult timp, potrivit rezultatelor mai multor anchete regionale demarate după descoperirea unui prim asemenea caz la Tokyo.

27 afișări
Imaginea articolului Numărul centenarilor din Japonia nu este atât de mare pe cât se credea

Numărul centenarilor din Japonia nu este atât de mare pe cât se credea (Imagine: Mediafax Foto/AFP)

Într-un singur oraş din vest, Kobe, din cele 847 de persoane cu vârsta peste o sută de ani înregistrate oficial de serviciile municipale, 105 au dispărut din evidenţe.

"Autorităţile oraşului au demarat cercetările privind aceste persoane", a declarat, pentru AFP, un funcţionar municipal, în condiţiile în care aproximativ 22 de centenari nu au apelat la serviciile sociale şi medicale, în ultimii ani.

Printre "dipăruţi" figurează o japoneză care ar trebui să aibă astăzi 125 de ani şi ar trebui să fie cea mai în vârstă femeie din Japonia, depăşind-o pe Chiyono Hasegawa, o femeie de 113 ani, care trăieşte în Sud, în oraşul Saga.

Japonia are oficial mai mult de 40.000 de centenari la o populaţie de 127 de milioane de locuitori, deţinând recordul de longevitate: 86,44 de ani fiind media pentru femei, pe primul loc în lume, şi 79,59 de ani pentru bărbaţi, pe locul cinci în lume.

Ultima campanie de recensământ privind aceşti veterani ai vârstei a fost demarată în toată Japonia, după ce au fost descoperite mai multe cazuri de presupuşi centenari a căror urmă a fost pierdută sau care au murit de mult timp.

Opinia publică a fost şocată când a aflat că unele persoane au dispărut fără ca rudele lor sau vecinii să observe sau să semnaleze acest lucru, ceea ce, potrivit sociologilor, este simptomatic din punctul de vedere al rupturii legăturilor familiale de comunicare.

În plus, planează suspiciuni de fraudă asupra unor apropiaţi ai celor dispăruţi, care nu ar fi declarat decesul rudelor sale, pentru a le putea încasa pensia în continuare.

Pretinsul decan de vârstă din Tokyo, Sogen Kato, de 111 ani, aşa cum figurează în registrul de stare civilă, zăcea astfel, mumificat, pe patul de moarte de trei decenii, când poliţia l-a descoperit recent, alertată de un funcţionar. Familia acestui bătrân a spus anchetatorilor că el s-a închis în camera sa de mai bine de 30 de ani, intrând în post pentru a deveni un "Budha viu".

Poliţia a deschis o anchetă pentru fraudă, pensia celor dispăruţi continuând să fie plătită în toţi aceşti ani.

Răspunde pe site-urile Aleph News, Mediafax, Ziarul Financiar și pe paginile noastre de social media - ȘTIU și Aleph News. Vezi răspunsul la Știu, de la ora 19.55, Aleph News.

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici