Numărul romilor români din Geneva a crescut, în pofida legii împotriva cerşitului

Numărul românilor de etnie romă care cerşesc la Geneva a crescut, în pofida aprobării, în urmă cu un an, de către autorităţile locale, a unei legi împotriva cerşitului, relatează Le Temps în ediţia electronică.

64 afișări
Imaginea articolului Numărul romilor români din Geneva a crescut, în pofida legii împotriva cerşitului

Numărul romilor români din Geneva a crescut, în pofida legii împotriva cerşitului (Imagine: Mediafax Foto)

"Sunt din ce în ce mai mulţi pe stradă decât anul trecut", a declarat o localnică în vârstă de 51 de ani.

 

Romii, consideraţi deja obişnuiţi ai locului, provin din oraşul Aiud, din estul României. Numele acestui oraş a devenit atât de cunoscut asistenţilor sociali din Geneva încât l-au numit "oraşul înfrăţit".

La un an de la adoptarea legii împotriva cerşitului, fenomenul nu a fost eradicat. Măsurile luate pentru a complica viaţa romilor şi a-i ţine la distanţă nu au avut efectul aşteptat, ci dimpotrivă. Iniţiatorul legii pentru interzicerea cerşitului, liberalul Olivier Jornot, a menţionat că "legea nu a fost aplicată suficient de bine".

Cerşetorii au fost supuşi unui număr de peste 2.300 de controale în decurs de un an, 1.200 din acestea soldându-se cu amenzi.

"Nu suntem înverşunaţi faţă de ei. Nu este nimic glorios în a percheziţiona cerşetori. În plus, foarte puţine plângeri sunt depuse împotriva lor. Pe de altă parte, problemele de ordin sindical pe care le întâmpinăm în prezent fac ca priorităţile noastre să fie altele. Preferăm să încheiem proces verbal şoferilor periculoşi", a declarat Jean-Philippe Brandt, purtător de cuvânt al poliţiei.

Răspunde pe site-urile Aleph News, Mediafax, Ziarul Financiar și pe paginile noastre de social media - ȘTIU și Aleph News. Vezi răspunsul la Știu, de la ora 19.55, Aleph News.

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici