Nunţiul apostolic la Damasc: "Mergem prin sângele victimelor şi lumea îşi spală mâinile"

Nunţiul apostolic în Siria Mario Zenari a declarat joi, referindu-se la conflictul sirian, că "mergem prin sângele victimelor" şi că are impresia că membrii comunităţii internaţionale "se spală pe mâini".

296 afișări
Imaginea articolului Nunţiul apostolic la Damasc: "Mergem prin sângele victimelor şi lumea îşi spală mâinile"

Nunţiul apostolic la Damasc: "Mergem prin sângele victimelor şi lumea îşi spală mâinile" (Imagine: Mediafax Foto/AFP)

"Trăim o Sfântă Vinere (comemorarea crucificării lui Iisus) care durează, durează, şi nu lasă să se întrevadă lumina de Paşti (...). Mă tem că gestul (spălării pe mâini) din Sfânta Vineri (al guvernatorului roman Pilat în timpul procesului lui Isus) să nu se repete", a declarat nunţiul, lansând într-o intervenţie la postul Radio Vatican un îndemn la salvare şi o critică severă la adresa lipsei de acţiune a comunităţii internaţionale.

"Stăm şi privim Siria care cade în ruină, iar comunitatea internaţională nu ştie ce să facă! Numărul victimelor este cu adevărat impresionant. Avem impresia că mergem prin sângele victimelor violenţelor (...) Acest sânge ne impregnează fizic în tălpile încălţămintei", a adăugat el.

Există datoria de a "nu-ţi spăla mâinile", a subliniat el.

Minoritatea creştină, inţial ocolită, nu este vizată, în general, ca atare, dar este supusă unor abuzuri cotidiene, aşa cum au mărturisit diverşi episcopi. Mulţi creştini fug din oraşele şi satele lor în străinătate.

Creştinii simt că sunt uitaţi, inclusiv de Bisericile occidentale.

Într-un interviu pentru AFP, acordat la începutul lui februarie, Antoine Audo, episcop caldeean de la Alep şi preşedinte Caritas-Siria, a acuzat Occidentul că "nu acordă nicio importanţă comunităţilor creştine" din Orientul Mijlociu. "Puţin contează prezenţa sau plecarea noastră! Occidentul nu vede importanţa istorică a prezenţei noastre. Pe de o parte, societăţi secularizate, laicizante, fără nicio dimensiune transcedentală, iar pe de altă parte, musulmani care devin din ce în ce mai fanatici: creştinii sunt prinşi între această mentalitate secularizantă şi această mentalitate fundamentalistă!", a deplâns el.

Răspunde pe site-urile Aleph News, Mediafax, Ziarul Financiar și pe paginile noastre de social media - ȘTIU și Aleph News. Vezi răspunsul la Știu, de la ora 19.55, Aleph News.

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici