NYT: NSA a folosit programul de colectare a datelor telefonice pentru a căuta agenţi ai Iranului

Agenţia Naţională americană pentru Securitate (NSA) a folosit programul de colectare a metadatelor telefonice interne pentru a căuta agenţi operativi ai Guvernului Iranului şi unor "organizaţii teroriste asociate" - şi nu doar ai Al-Qaida şi filialelor ei -, arată un document oficial, dezvăluie NYT.

163 afișări
Imaginea articolului NYT: NSA a folosit programul de colectare a datelor telefonice pentru a căuta agenţi ai Iranului

NYT: NSA a folosit programul de colectare a datelor telefonice pentru a căuta agenţi ai Iranului (Foto: Shutterstock / Mediafax Foto)

New York Times (NYT) scrie în ediţia online de miercuri că documentul, pe care afirmă că l-a obţinut în baza legii accesului la informaţii publice, arată că un ordin emis în februarie 2010 de Tribunalului secret pentru supravegherea informaţiilor străine (FISA) pentru acest program lista companiile AT&T şi Sprint ca implicate în el. Un ordin al Tribunalului, dezvăluit în 2013, viza doar o filială Verizon.

Includerea Iranului şi a grupărilor sale teroriste aliate - cel mai probabil gruparea şiită libaneză Hezbollah - şi confirmarea numelor altor companii participante oferă publicului noi detalii care să-i permită să înţeleagă fostul program secret, subliniază NYT. Administraţia Bush a creat programul cu scopul de a găsi celule teroriste ascunse pe teritoriul american, după atacurile din 11 septembrie 2001, iar oficiali guvernamentali l-au justificat prezentând ca exemplu Al-Qaida.

NYT face aceste dezvăluiri în contextul unor dezbateri atât asupra acordului privind anularea sancţiunilor impuse Iranului în schimbul limitării de către Teheran a programului său nuclear, cât şi asupra spionării - inclusiv a americanilor - de către NSA şi rolului companiilor americane în aceste programe de spionaj.

Congresul a adoptat, în iunie, o lege prin care interzice colectarea sistematică a înregistrărilor telefonice pe teritoriul Statelor Unite începând din noiembrie şi prin care creează în loc un program de analizare a legăturilor dintre apelanţi, în căutarea unor suspecţi de terorism, fără ca Guvernul să păstreze datele colectate.

Documentul care dezvăluie noi informaţii despre program este o scrisoare, din august 2010, trimisă de către Departamentul Justiţiei judecătorului John Bates, la acea vreme preşedintele Tribunalului secret precizează ziarul. Scrisoarea a fost inclusă în cele 350 de pagini de rapoarte întocmite de către inspectorul general pentru NSA despre program, pe care Guvernul l-a furnizat The New York Times marţi după-amiaza în urma unui proces în baza Legii libertăţii informaţiilor (Freedom of Information Act).

Scrisoarea - care-l alerta pe judecătorul Bates în legătură cu un incident în care o reglementare impusă de Tribunal în cadrul programului a fost încălcată - conţinea informaţii pe care Guvernul le cenzurează de obicei atunci când declasifică asemenea documente, şi anume numele întreg al ordinului Tribunalului cu privire la programul în vigoare la vremea respectivă, care includea o listă pe care figura Iranul şi numele companiilor. Publicarea scrisorii fără să fie cenzurată a fost, aparent, o greşeală.

NSA nu a răspuns unei solicitări din partea ziarului în acest sens, precizează NYT.

După ce au lăudat programul de supraveghere în masă ca esenţial în prevenirea unor atacuri teroriste, oficiali din cadrul Agenţiei spun acum că acesta nu a contribuit la dejucarea niciunui atac terorist, dar susţin în continuare că este un instrument de anchetă folositor.

Programul a fost dezvăluit în iunie 2013, după ce Edward J. Snowden, un fost consilier NSA şi CIA, a dezvăluit numeroase documente clasificate aparţinând Agenţiei. Primul astfel de document, dezvăluit în 2013, a fost un ordin prin care Tribunalul secret dispunea ca o filială Verizon să predea toate înregistrările apelurilor clienţilor ei.

În pofida faptului că administraţia Obama a declasificat existenţa programului de colectare a datelor telefonice în masă, ea a refuzat să confirme ce alte companii de telefonie au participat la el.

Scrisoarea nu clarifică cât de des a folosit NSA programul să caute agenţi ai Iranului sau ai unor organizaţii teroriste cu legături cu Teheranul, precizează NYT, subliniind însă că scrisoarea Deartamentului Justiţiei confirmă că atât AT&T, cât şi Sprint, au particiat la program.

Documentul conţine de asemenea o "surpriză", comentează NYT, care precizează că pe listă, în afară de filiale ale Verizon Communications, apare Verizon Wireless, la vremea respectivă aflată într-un parteneriat cu firma britanică Vodafone.

Includerea Verizon Wireless pe listă este surprinzătoare, subliniază ziarul american, în contextul în care The Wall Street Journal (WSJ) scria în iunie 2013 că Verizon Wireless şi T-Mobile nu au luat parte la program deoarece acţiunile lor ar fi fost deţinute, în parte, de străini. În 2014, The Journal, The Washington Post (WP) şi NYT au scris, citând oficiali din domeniul informaţiilor, că, din motive tehnice, programul viza în principal înregistrări ale convorbirilor în telefonia fixă.

Însă nu este clar dacă inluderea Verizon Wireless în ordinul Tribunalului înseamnă că firma preda înregistrări ale clienţilor, scrie NYT, care citează un purtător de cuvânt al companiei afirmând că nu are permisiunea să confirme sau infirme informaţiile.

Răspunde pe site-urile Aleph News, Mediafax, Ziarul Financiar și pe paginile noastre de social media - ȘTIU și Aleph News. Vezi răspunsul la Știu, de la ora 19.55, Aleph News.

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici