Ambasadorul SUA în Germania, invitat să dea explicaţii privind miniştrii spionaţi de NSA

Ambasadorul Statelor Unite în Germania, John B. Emerson, a fost invitat la biroul cancelarului Angela Merkel pentru a da explicaţii, după ce WikiLeaks a publicat o listă cu miniştri germani spionaţi de Agenţia Naţională americană pentru Securitate (NSA), relatează Deutsche Welle în pagina online.

179 afișări
Imaginea articolului Ambasadorul SUA în Germania, invitat să dea explicaţii privind miniştrii spionaţi de NSA

Ambasadorul SUA în Germania, John B. Emerson (Imagine: Mediafax Foto/AFP)

Şeful Cancelariei germane, Peter Altmaier, l-a invitat joi pe ambasadorul Emerson pentru "discuţii imediate" despre ultimele dezvăluiri ale WikiLeaks. Altmaier dorea să obţină clarificări privind interceptarea conversaţiilor telefonice ale cancelarului Angela Merkel şi ale altor oficiali din Guvernul său.

Ministrul german de Finanţe, Wolfgang Schaeuble, a criticat de asemenea campania de spionaj a NSA, adăugând că şi el doreşte explicaţii. "Devine tot mai clar că unele persoane de la serviciile americane de informaţii pierd din vedere dezbaterea referitoare la scopuri şi mijloace", a declarat Schaeuble pentru Bild.

WikiLeaks a publicat miercuri o listă cu numere germane de telefon care arată că Agenţia Naţională americană pentru Securitate (NSA) a spionat şi alţi oficiali de rang înalt în afară de cancelarul Angela Merkel.

Site-ul precizează că noua listă, parţial cenzurată, conţine 69 de numere de telefon şi fax care au aparţinut unor oficiali de rang înalt din cadrul ministerelor germane ale Economiei şi Finanţelor, între altele. Pe listă apare şi Sigmar Gabriel, lider al opoziţiei la acea vreme şi în prezent vicecancelar.

Membrii Comisiei Parlamentului german care investighează practicile de spionaj ale NSA au apreciat că noile dezvăluiri trebuie să aibă consecinţe. Martina Renner, de la partidul de stânga Die Linke, a cerut Guvernului să dezvăluie imediat documente importante privind NSA. Konstantin von Notz, parlamentar al Partidului Verzilor, a cerut procurorului general să lanseze o investigaţie.

Răspunde pe site-urile Aleph News, Mediafax, Ziarul Financiar și pe paginile noastre de social media - ȘTIU și Aleph News. Vezi răspunsul la Știu, de la ora 19.55, Aleph News.

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici