O bancă elveţiană refuză să transmită SUA informaţii privind 52.000 de conturi secrete

Banca elveţiană UBS a anunţat joi că intenţionează să conteste în justiţie o cerere a fiscului american de a-i furniza informaţii privind 52.000 de conturi secrete deţinute de americani.

42 afișări
Imaginea articolului O bancă elveţiană refuză să transmită SUA informaţii privind 52.000 de conturi secrete

O bancă elveţiană refuză să transmită SUA informaţii privind 52.000 de conturi secrete (Imagine: Mediafax Foto)

UBS apreciază că acordul amiabil încheiat miercuri cu autorităţile americane, conform căruia accepta să vireze 780 de milioane de dolari pentru a rezolva un caz de evaziune fiscală, îi asigură argumentele pentru a contesta aceste solicitări, potrivit unui comunicat al băncii. Prin acest acord, UBS se angaja să dezvăluie identitatea clienţilor pe care îi ajutase să se sutragă obligaţiilor fiscale.

Cererea autorităţilor americane, care face obiectul unei plângeri a Departamentului Justiţiei depusă joi la Miami (Florida), "se referă la informaţii privind un număr semnificativ de conturi secrete deţinute de americani la UBS în Elveţia, ale căror informaţii sunt protejate de legislaţia elveţiană", a precizat banca.

Justiţia americană a cerut joi băncii elveţiene să dezvăluie fiscului identitatea a 52.000 de clienţi americani titulari ai conturilor secrete ilegale, reprezentând circa 14,8 miliarde de dolari în active. Un agent al fiscului american a precizat într-un document judiciar difuzat de Departament, că nu are nici un alt mijloc decât această plângere pentru a obţine informaţiile necesare pentru a-i cerceta pe americanii care nu şi-au declarat veniturile.

Ministrul elveţian de Finanţe, Hans-Rudolf Merz, a declarat joi că UBS va transmite informaţii privind 250-300 de clienţi americani ai băncii, promiţând că "secretul bancar va rămâne intact".

UBS declarase în urmă cu câteva luni că gestiona în Elveţia 19.000 de conturi ale clienţilor americani nedeclaraţi fiscului, al căror sold se ridică la 18 miliarde de dolari, potrivit unui raport al Senatului american.

Răspunde pe site-urile Aleph News, Mediafax, Ziarul Financiar și pe paginile noastre de social media - ȘTIU și Aleph News. Vezi răspunsul la Știu, de la ora 19.55, Aleph News.

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici