O bombă nucleară americană, aflată de 40 de ani sub gheţurile Groenlandei

O bombă nucleară se află de 40 de ani sub gheţurile din nordul Groenlandei, după prăbuşirea, în 1968, a unui bombardier american B-52 care transporta patru proiectile.

48 afișări
Imaginea articolului O bombă nucleară americană, aflată de 40 de ani sub gheţurile Groenlandei

O bombă nucleară americană, aflată de 40 de ani sub gheţurile Groenlandei (Imaagine: www.tinker-af.org)

Conform unor documente declasificate, obţinute în baza Freedom of Information Act, forţele americane nu au reuşit să localizeze bomba, în pofida operaţiunilor de căutare efectuate în zona bazei aeriene Thule, aflată în apropierea locului unde s-a prăbuşit avionul, a anunţat luni BBC.

Thule este cea mai nordică bază de care dispun forţele aeriene americane, fiind construită în timpul Războiului Rece, la începutul anilor '50, şi făcând parte din reţeaua de sisteme radar a NORAD (sistemul de supraveghere a spaţiului aerian nord-american), care avea ca scop detectarea lansărilor de rachete sovietice.

La 21 ianuarie 1968, un bombardier B-52 s-a prăbuşit într-o zonă îngheţată situată la numai câţiva kilometri de baza Thule, dar anchetatorii nu au reuşit să localizeze decât trei dintre cele patru bombe nucleare aflate la bordul aparatului.

În luna aprilie a aceluiaşi an, forţele americane au abandonat operaţiunile de căutare a proiectilelor. Conform BBC, oficialii americani apreciază că radiaţiile emise de arma nucleară ar fi urmat să fie absorbite de masa de apă din zona unde a căzut bomba, eliminând astfel orice risc pentru mediu.

Atât prezenţa armelor nucleare în zona Groenlandei - teritoriu autonom care face parte din Danemarca -, cât şi operaţiunile de căutare a acestora au rămas secrete.

Departamentul de Stat american a refuzat să comenteze informaţia, anterior declarând că toate cele patru bombe nucleare au fost distruse.

Răspunde pe site-urile Aleph News, Mediafax, Ziarul Financiar și pe paginile noastre de social media - ȘTIU și Aleph News. Vezi răspunsul la Știu, de la ora 19.55, Aleph News.

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici