Un tânăr francez de 25 de ani, urmărit penal pentru capturarea a peste 400 de arici într-o localitate din departamentul Gironde, a fost condamnat miercuri la 175 de ore de muncă în folosul comunității, pe care trebuie să le efectueze în 18 luni. Instanța a decis și pentru cazul în care tânărul nu va executa munca în termenul stabilit: acesta va merge la închisoare pentru patru luni.
Dovezile prezentate au arătat că francezul aduna aricii pe timpul nopții, din grădini private și zone rurale, cu ajutorul unor câini antrenați special pentru a detecta micile viețuitoare, care sunt specie protejată în Franța, ca și în alte țări, pentru rolul lor deosebit de important în ecosistem.
Ancheta, desfășurată de Oficiul Francez pentru Biodiversitate, a scos la iveală un trafic ilegal de arici prin intermediul rețelelor sociale, după ce mai multe postări suspecte au fost identificate pe platforma TikTok, unde acuzatul își prezenta capturile, scrie Le Figaro.
În timpul primei audierii, la începutul lunii aprilie, tânărul a declarat că este membru al comunității călătorilor și a susținut că această practică „face parte din tradițiile culturale ale grupului său”, apărându-se cu faptul că aricii nu ar fi fost destinați consumului.
Potrivit legislației care protejează speciile sălbatice și biodiversitatea, capturarea și revânzarea aricilor sunt interzise în Franța. Braconajul și traficul cu specii protejate este pedepsit sever de Codul Rural francez, inclusiv închisoare sau muncă în folosul comunității.
Reprezentanții instituției care a adunat probele au avertizat asupra impactului braconajului asupra ecosistemelor și speciilor vulnerabile, subliniind că această condamnare este un semnal clar de intoleranță în fața celor care pun în pericol speciile protejate și echilibrul natural.
Și România protejează aricii prin legislația națională. Manipularea sau îndepărtarea aricilor din natură fără permisiune este strict ilegală și sancționată potrivit legii, cu amendă sau închisoare. De asemenea, aricii sunt protejați și prin Convenția de la Berna din 1981, care vizează conservarea faunei sălbatice și a habitatelor naturale în Europa.