O fatwa emisă de Statul Islamic autorizează prelevarea de organe

Documente recuperate de către forţele speciale americane într-un raid efectuat în Siria arată că gruparea jihadistă Statul Islamic (SI) a autorizat prelevarea de organe, sugerând că organizaţia lui Abu Bakr al-Baghdadi alimentează traficul internaţional, relatează Reuters în pagina electronică.

4616 afișări
Imaginea articolului O fatwa emisă de Statul Islamic autorizează prelevarea de organe

O fatwa emisă de Statul Islamic autorizează prelevarea de organe (Imagine: Shutterstock/Mediafax Foto)

O fatwa - un aviz juridic dat de către un specialist în legea islamică într-o anumită problemă - datată la 31 ianuarie 2015 şi emisă de către Statul Islamic arată că este admisă prelevarea de organe "din corpul unui apostat" pentru salvarea vieţii unui musulman.

Acest edict arată, potrivit traducerii lui de către serviciile federale americane, că nu este interzis să fie prelevate ţesuturi sau organe de la un ostatic, chiar dacă operaţia respectivă conduce la moartea ostaticului.

Agenţia Reuters, care a obţinut acest text, precizează că nu este în măsură să-i confirme autenticitatea. Însă oficiali din cadrul administraţiei americane au declarat că textul face parte dintre documentele descoperite de către forţele speciale americane în cursul unui raid efectuat în mai în estul Siriei.

"Viaţa şi organele unui apostat nu au să fie respectate şi pot fi luate în impunitate", se poate citi în acest text emis de "comisia Statului Islamic pentru cercetări şi fatwa".

Fatwa numărul 68 nu stipulează în mod explicit că traficul de organe este autorizat. Însă ea oferă justificări - prezentate ca fiind de natură religioasă - ale unei practici de care Guvernul irakian a acuzat gruparea jihadistă.

Ea face parte dintr-o vastă bază de date pe care forţele speciale americane a pus mâna în timpul raidului efectuat în provincia Deir Ezzor care a condus la uciderea tunisianului Fathi ben Awn ben Jildi Murad al-Tunisi - alias Abu Sayyaf - considerat unul dintre principalii finanţatori ai grupării, şi la capturarea soţiei acestuia.

Potrivit Pentagonului, Abu Sayyaf era unul dintre conducătorii operaţiunilor financiare, dar şi cu petrol şi gaze naturale ale Statului Islamic.

Şapte terabiţi de date

Întrebat de Reuters în acest sens, Brett McGurk, emisarul special al lui Barack Obama pe lângă coaliţia înfiinţată de către preşedintele american cu scopul de a lupta împotriva Statului Islamic, a declarat că forţele americane au recuperat atunci şapte terabiţi de date stocate pe hard disk-uri, dispozitive USB, CD-uri şi DVD-uri sau documente imprimate.

Aceasta nu este prima dată când această adevărată comoară de informaţii despre modul de funcţionare internă a organizaţiei islamiste este adus la cunoştinţa opiniei publice. În schimb, niciunul dintre aceste texte nu a fost făcut public până în prezent, în afară de documente legate de traficul de antichităţi.

Altă fatwa, descoperită cu aceeaşi ocazie - numărul 64, datată la 29 ianuarie 2015, încadrează violul şi precizează când pot sau nu pot bărbaţii din cadrul Statului Islamic să aibă relaţii sexuale cu femei luate ca sclave.

Potrivit lui Brett McGurk, "comisia Statului Islamic pentru cercetări şi fatwa" este plasată sub autoritatea directă a lui Abu Bakr al-Baghdadi, care s-a autoproclamat "calif" la începutul verii lui 2014.

Răspunde pe site-urile Aleph News, Mediafax, Ziarul Financiar și pe paginile noastre de social media - ȘTIU și Aleph News. Vezi răspunsul la Știu, de la ora 19.55, Aleph News.

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici