O grevă generală "iberică" afectează Portugalia

Portugalia era afectată miercuri de o grevă generală împoriva măsurilor de austeritate ale Guvernului de centru- dreapta, care suscită o nemulţumire populară tot mai mare, circulaţia trenurilor şi metrourilor fiind oprită parţial, iar numeroase zboruri anulate.

144 afișări
Imaginea articolului O grevă generală "iberică" afectează Portugalia

O grevă generală "iberică" afectează Portugalia (Imagine: Mediafax Foto/AFP)

Nicio garnitură de metrou nu circula la Lisabona începând de marţi, la miezul nopţii, la fel ca majoritatea trenurilor. Perturbări puternice erau aşteptate pe aeroporturi, compania naţională TAP anulând deja 173 dintre cele 360 de zboruri prevăzute miercuri.

Cursele de navetă fluvială între cele două maluri ale râului Tejo asigurau doar un nivel minimum de serviciu, în timp ce personalul din numeroase spitale se afla, de asemenea, în grevă. Rata de participare la acţiunea de protest atingea în anumite centre 90%. Serviciul de salubritate era aproape paralizat.

Convocată de către principalul sindicat portughez, CGTP, această grevă generală, a două din martie şi până în prezent, se înscrie în cadrul unor mişcări de protest la care iau parte şi alte ţări din Europa, dar mai ales vecinii spanioli. "Această primă grevă iberică" este "un semnal puternic de nemulţumire şi un avertisment adresat autorităţilor europene", a declarat Armenio Carlos, secretarul general al CGTP.

La Lisabona, numeroase banderole îndemnau la mobilizare. "Troika, afară", se putea citi pe afişe cerând plecarea creditorilor Portugaliei, care evaluază în prezent măsurile de austeritate implementate de către Guvern în schimbul unui ajutor internaţional în valoare de 78 de miliarde de euro, acordat Portugaliei în mai 2011.

"Obiectivul acestei greve este să ceară răspunsuri la problemele protughezilor, iar unul dintre răspunsurile prioritare este schimbarea politicii", a declarat Armenio Carlos.

Chiar dacă a doua cea mai importantă centrală sindicală portugheză, UGT, nu a susţinut mobilizarea într-o grevă generală, aproape jumătate dintre cele aproximativ 50 de sindicate care îi sunt afiliate au îndemnat la oprirea lucrului, alături de o serie de sindicate independente.

CGTP urmează să organizeze marşuri şi mitinguri în aproximativ 40 de oraşe din ţară, inclusiv la Lisabona şi Porto. "Indignaţii" şi docherii, aflaţi în grevă de mai multe luni, urmează să participe la mitinguri în capitală.

Precedenta grevă generală, în martie, a avut un impact limitat, însă nemulţumirea populară a crescut, între timp, puternic. La jumătatea lui septembrie au avut loc manifestaţii uriaşe, la care au participat locuitori din întreaga ţară.

Răspunde pe site-urile Aleph News, Mediafax, Ziarul Financiar și pe paginile noastre de social media - ȘTIU și Aleph News. Vezi răspunsul la Știu, de la ora 19.55, Aleph News.

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici