O instanţă rusă a emis un ordin de arestare preventivă în lipsă pe numele lui Vladimir Plahotniuc, fost lider democrat moldovean

O instanţă din Rusia a decis luni să emită un ordin de arestare preventivă în lipsă pe numele fostului lider al Partidului Democrat din Republica Moldova, Vladimir Plahotniuc, acuzat de constituirea unui grup infracţional organizat, potrivit agenţiei TASS.

920 afișări
Imaginea articolului O instanţă rusă a emis un ordin de arestare preventivă în lipsă pe numele lui Vladimir Plahotniuc, fost lider democrat moldovean

O instanţă rusă a emis un ordin de arestare preventivă în lipsă pe numele lui Vladimir Plahotniuc

Judecătorul Anatoli Belyakov a explicat că decizia a fost luată la cererea procurorilor, iar măsura arestării preventive faţă de Plahotniuc va fi pusă în aplicare în momentul în care acesta va fi extrădat în Rusia sau va fi reţinut pe teritoriul Rusiei.

Potrivit anchetatorilor, Plahotniuc s-ar afla pe teritoriul Statelor Unite.

Avocatul fostului lider politic, Daria Konstantinova, a declarat în timpul şedinţei instanţei că Plahotniuc este nevinovat şi a făcut apel la judecători să respingă cererea procurorilor. Ea a insistat că acuzaţiile care i se aduc clientului său sunt „motivate politic”.

În schimb, autorităţile ruse au informat că vor începe demersurile pentru extrădarea lui Plahotniuc. „Au fost strânse suficiente dovezi care arată implicarea lui Plahotniuc în dosarele în care este acuzat şi vom solicita ca acesta să fie extrădat către Rusia”, a anunţat un purtător de cuvânt al Ministerului de Interne de la Moscova.

Plahotniuc este acuzat că a constituit un grup infracţional organizat şi ar fi participat la acţiunile acestuia, realizând tranzacţii ilicite în ruble şi în monedă străină către conturile unor cetăţeni străini prin intermediul unor acte false.

Pe 22 februarie, autorităţile ruse i-au pus sub acuzare pe Plahotniuc şi pe omul de afaceri Viaceslav Platon după ce peste 500 de milioane de dolari au fost transferaţi ilegal către conturi din afara Rusiei. În aprilie 2017, Platon a fost condamnat la 18 ani de închisoare în Republica Moldova pentru că ar fi transferat în mod ilegal fonduri din Rusia.

De asemenea, în 2017, pe numele lui Plahotniuc a mai fost emis un mandat de arestare preventivă în lipsă de către o instanţă de la Moscova, după ce procurorii l-ar fi suspectat pe acesta că s-ar fi aflat în spatele unei încercări eşuate de asasinare a omului de afaceri Renato Usatîi.

Răspunde pe site-urile Aleph News, Mediafax, Ziarul Financiar și pe paginile noastre de social media - ȘTIU și Aleph News. Vezi răspunsul la Știu, de la ora 19.55, Aleph News.

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici