O inundaţie uriaşă ar putea avea loc în California: va fi cel mai scump dezastru din istorie

Un nou studiu realizat de Science Advances arată că schimbările climatice au dublat posibilitatea ca o inundaţie dezastruoasă să aibă loc în California în următoarele patru decenii. Iar experţii spun că nu s-ar compara cu nimic din ceea ce a trăit vreodată cineva, potrivit CNN.

1809 afișări
Imaginea articolului O inundaţie uriaşă ar putea avea loc în California: va fi cel mai scump dezastru din istorie

Ultimele inundaţii devastatoare din istoria Californiei, anul 1938 - sursa Foto - UCLA Library Digital Collections

Daniel Swain, climatolog la UCLA şi cercetător implicat în studiu, descrie o mega-inundaţie ca fiind „un eveniment foarte grav într-o regiune extinsă, care are potenţialul de a avea un impact catastrofal asupra societăţii din zonele afectate". El a spus că o mega-inundaţie este similară cu inundaţiile fulgerătoare de 1.000 de ani observate în această vară în zona St. Louis şi Kentucky, dar pe o suprafaţă mult mai mare, cum ar fi întregul stat California.

Aceste inundaţii masive, despre care experţii spun că vor transforma zonele joase din California într-o „mare interioară vastă", s-au mai întâmplat în trecut. În prezent, schimbările climei cresc probabilitatea apariţiei acestor dezastre, făcându-le să se producă mai des.

Zona cu cele mai multe distrugeri ar fi Valea Centrală din California, inclusiv Sacramento, Fresno şi Bakersfield, proiectează autorii studiului. Valea Centrală, care are aproximativ dimensiunea Vermontului şi a statului Massachusetts la un loc, produce un sfert din aprovizionarea cu alimente a naţiunii, potrivit US Geological Survey.

O inundaţie de mărimea celei care ar umple această vale are potenţialul de a fi cel mai scump dezastru geofizic de până acum, cu pierderi de peste 1.000 de miliarde de dolari şi care ar devasta zonele joase ale statului, inclusiv comitatele Los Angeles şi Orange, potrivit studiului.

Această sumă ar fi de peste 5 ori mai mare decât costul uraganului Katrina, cel mai costisitor dezastru din istoria SUA.

„Un astfel de eveniment de inundaţii în California modernă ar depăşi probabil cu mult daunele provocate de un cutremur de mare magnitudine", se arată în studiu.

Acest studiu este prima fază a unei serii de trei părţi care studiază efectele unui viitoare inundaţii în California. Următoarele două părţi vor fi publicate peste doi-trei ani.

„În cele din urmă, unul dintre obiectivele noastre nu este doar să înţelegem aceste evenimente din punct de vedere ştiinţific, ci şi să ajutăm California să se pregătească pentru ele. Este o chestiune de când şi nu dacă (megainundaţia) se va produce", a declarat Swain.

S-a mai întâmplat şi înainte, se va întâmpla din nou, dar va fi mai rău, avertizează oamenii de ştiinţă. În urmă cu peste 150 de ani, ploile torenţiale au inundat Golden State. În iarna anilor 1861-1862, o mega-inundaţie istorică a transformat văile San Joaquin şi Sacramento într-o „mare interioară temporară, dar vastă", potrivit studiului. Unele zone au avut până la 30 de picioare de apă timp de săptămâni, distrugând infrastructura, terenurile agricole şi oraşele.

Patru mii de oameni şi-au pierdut viaţa, o treime din proprietăţile statului au fost distruse, un sfert din populaţia de vite din California s-a înecat sau a murit de foame, iar una din opt case a fost dărâmată de ape. În plus, un sfert din economia Californiei a fost distrusă, ceea ce a dus la un faliment la nivel de stat.

Swain avertizează că o mega-inundaţie ca aceasta se va repeta, dar mai rău şi mai frecvent.

„Constatăm că schimbările climatice au crescut deja riscul unui scenariu de mega-inundaţie (1862) în California, dar încălzirea climatică viitoare va aduce probabil creşteri şi mai accentuate ale riscului", avertizează studiul.

Aproximativ 500.000 de persoane locuiau în California în 1862. În prezent, populaţia statului este de peste 39 de milioane de locuitori.

„Când această (inundaţie) se va repeta, consecinţele vor fi extrem de diferite faţă de cum au fost în anii 1860", a precizat Swain.

Pentru cele mai importante ştiri ale zilei, transmise în timp real şi prezentate echidistant, daţi LIKE paginii noastre de Facebook!

Urmărește Mediafax pe Instagram ca să vezi imagini spectaculoase și povești din toată lumea!

Răspunde pe site-urile Aleph News, Mediafax, Ziarul Financiar și pe paginile noastre de social media - ȘTIU și Aleph News. Vezi răspunsul la Știu, de la ora 19.55, Aleph News.

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici