O nouă clădire a parlamentului transformă capitala Indiei

Premierul Narendra Modi a inaugurat duminică noua clădire a parlamentului indian, un complex modern care face parte din marele plan al guvernului său naţionalist hindus de a reamenaja arhitectura de epocă colonială britanică din capitala ţării, potrivit Reuters.

387 afișări
Imaginea articolului O nouă clădire a parlamentului transformă capitala Indiei

Inaugurarea, precum şi renovarea în curs a inimii New Delhi pe baza culturii, tradiţiilor şi simbolurilor indiene, are loc cu un an înainte de alegerile parlamentare în care Partidul Bharatiya Janata (BJP) al lui Modi îşi va prezenta puternicele sale acreditări naţionaliste hinduse şi performanţele sale la guvernare din ultimul deceniu pentru a obţine un al treilea mandat.

Dis-de-dimineaţă, Modi a ţinut rugăciunile tradiţionale în afara complexului, în cadrul unei ceremonii la care au participat şi miniştrii de top ai cabinetului. El a aprins apoi o lampă tradiţională în interiorul parlamentului.

Ulterior, premierul a intrat în parlament în aplauzele puternice ale invitaţilor, ale oficialilor guvernamentali şi ale legislatorilor, mulţi dintre ei întâmpinându-l cu scandări de „Modi, Modi”.

„Acest nou complex va fi o dovadă a unei Indii autosuficiente”, a spus el într-un discurs.

Evenimentul a fost boicotat de 20 de partide de opoziţie, care au declarat că Modi a încălcat protocolul pentru a inaugura noul complex şi a acapara lumina reflectoarelor, când acest lucru ar fi trebuit să fie făcut de preşedinte, cel mai înalt executiv al ţării.

„Să inaugurezi o nouă clădire a parlamentului fără ca opoziţia să fie prezentă, nu înseamnă că există o democraţie în ţară. Este un eveniment incomplet”, a declarat Supriya Sule, un lider al opoziţiei, pentru agenţia de presă ANI.

În timpul ceremoniei de inaugurare, un oficial al parlamentului a citit o notă scrisă de preşedintele Droupadi Murmu în care aceasta saluta faptul că Modi a inaugurat complexul.

Guvernul Modi a respins argumentul opoziţiei, spunând că nu a fost încălcat niciun protocol şi că premierul respectă şeful constituţional al ţării.

Noul complex parlamentar este piesa centrală a unui proiect în valoare de 2,4 miliarde de dolari, care are ca scop eclipsarea semnificaţiei clădirilor din epoca colonială din centrul capitalei, deschizând calea pentru clădiri moderne cu o identitate indiană distinctă.

Sâmbătă târziu, Modi a declarat pe Twitter că noul parlament este „cu adevărat un far al democraţiei noastre”.

Pe lângă tehnologia modernă, noul parlament are un total de 1.272 de locuri în două camere, cu aproape 500 mai multe decât vechea clădire, şi cel puţin de trei ori mai mult spaţiu pentru a găzdui noii legiuitori în cea mai populată naţiune din lume.

Complexul parlamentar de formă triunghiulară se află chiar vizavi de vechea clădire circulară de patrimoniu, construită de arhitecţii britanici Edwin Lutyens şi Herbert Baker în 1927, cu două decenii înainte de independenţa Indiei.

Vechiul parlament va fi transformat în muzeu.

Pentru cele mai importante ştiri ale zilei, transmise în timp real şi prezentate echidistant, daţi LIKE paginii noastre de Facebook!

Urmărește Mediafax pe Instagram ca să vezi imagini spectaculoase și povești din toată lumea!

Răspunde pe site-urile Aleph News, Mediafax, Ziarul Financiar și pe paginile noastre de social media - ȘTIU și Aleph News. Vezi răspunsul la Știu, de la ora 19.55, Aleph News.

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici