O nouă criză politică în Italia. Premierul Giuseppe Conte a rămas fără majorittate parlamentară, iar trei miniştrii au demisionat

  • Guvernul italian se confruntă cu o nouă criză politică, după ce miercuri seara trei miniştri din coaliţia de guvernământ au demisionat punând sub semnul întrebării viitorul premierului Giuseppe Conte.
  • Plecările au venit în timp ce Matteo Renzi, fostul prim-ministru şi lider al partidului Italia Viva, şi-a retras sprijinul pentru coaliţia lui Conte.
  • Această decizie a venit după săptămâni de critici susţinute cu privire la răspunsul economic al guvernului la pandemia de coronavirus.
2452 afișări
Imaginea articolului O nouă criză politică în Italia. Premierul Giuseppe Conte a rămas fără majorittate parlamentară, iar trei miniştrii au demisionat

O nouă criză politică în Italia. Premierul Giuseppe Conte a rămas fără majorittate parlamentară, iar trei miniştrii au demisionat

Miniştrii care au demisionat sunt Teresa Bellanova, ministrul agriculturii; Elena Bonetti, ministrul familiei; şi Ivan Scalfarotto, ministrul adjunct al afacerilor externe, relatează Financial Times.

"Va exista un motiv dacă Italia este ţara care are cel mai mare număr de decese şi o prăbuşire a PIB-ului", a spus Renzi, acuzând guvernul de gestionarea pandemiei pentru demisii.

La începutul zilei, Conte s-a întâlnit cu preşedintele italian Sergio Mattarella şi a spus că o criză guvernamentală va fi pedepsită de alegători.

Conte: „Cred că ţara nu va înţelege o criză într-un moment în care există atât de multe provocări”.

Viitorul politic din Italia

Este posibil ca Giuseppe Conte să fie nevoit acum să ceară permisiunea lui Sergio Mattarella pentru a încerca să formeze o nouă majoritate  fără parlamentari din partidul lui Matteo Renzi. Pentru a face acest lucru, va trebui să câştige membrii altor mici partide sau, eventual, membrii din pratidul Forza Italia a-l fostului prim-ministru Silvio Berlusconi.

Dacă Conte nu este capabil să adune o nouă majoritate, este posibil ca Mattarella să deschidă calea pentru a se forma un nou guvern fără el. Alegerile anticipate, pe care doar preşedintele italian are puterea de a le convoca, sunt puţin probabile să aibă loc în timpul pandemiei sau înainte ca toate celelalte opţiuni din parlament să fie epuizate.

Renzi a fost parte integrantă în împingerea partidului democratic de centru-stânga (PD) în coaliţie cu Mişcarea Cinci Stele în 2019, permiţându-i lui Conte să continue ca prim-ministru după prăbuşirea coaliţiei anterioare.

Renzi a părăsit PD pentru a forma Italia Viva şi de atunci a devenit un critic acerb al primului ministru, susţinând că planurile sale de a cheltui aproximativ 180 de miliarde de euro din fondul de recuperare post-pandemică al UE sunt inadecvate.

Domnul Conte, care a fost un profesor obscur de drept înainte de a fi ales să conducă coaliţia de guvernare anterioară a Italiei între Five Star şi Liga lui Matteo Salvini în 2018, nu are un partid politic propriu. Drept urmare, ar putea

Unii parlamentari ai coaliţiei l-au criticat pe Renzi pentru că a orchestrat o criză guvernamentală în timpul unei pandemii. „O gravă eroare făcută de câţiva pe care o vom plăti toţi”, a declarat despre această mişcare Andrea Orlando, lider adjunct al partidului democratic.

Pentru cele mai importante ştiri ale zilei, transmise în timp real şi prezentate echidistant, daţi LIKE paginii noastre de Facebook!

Urmărește Mediafax pe Instagram ca să vezi imagini spectaculoase și povești din toată lumea!

Răspunde pe site-urile Aleph News, Mediafax, Ziarul Financiar și pe paginile noastre de social media - ȘTIU și Aleph News. Vezi răspunsul la Știu, de la ora 19.55, Aleph News.

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici