O nouă dezvăluire despre Muammar Kadhafi: Fostul lider libian i-a propus în 1992 Kazahstanului să găzduiască prima bombă nucleară islamică

Fostul lider libian Muammar Kadhafi îi propusese preşedintelui Kazahstanului, Nursultan Nazarbaev, să creeze "prima bombă nucleară islamică", a făcut public la Astana fostul ministru kazah al Afacerilor Externe, Kassymjomart Tokaïev.

333 afișări
Imaginea articolului O nouă dezvăluire despre Muammar Kadhafi: Fostul lider libian i-a propus în 1992 Kazahstanului să găzduiască prima bombă nucleară islamică

Muammar Kadhafi (Imagine: Mediafax Foto/AFP)

"La începutul anului 1992, ministerul nostru a primit o scrisoare din partea liderului revoluţiei libiene, Muammar Kadhafi, destinată preşedintelui kazah, în care Kadhafi a propus găzduirea pe teritoriul kazah a primei bombe nucleare islamice şi promiţând acordarea unui ajutor financiar de miliarde pentru întreţinere", a anunţat fostul şef al diplomaţiei kazahe.

"Orice om politic iresponsabil ar fi cedat unor promisiuni aşa generoase, însă un veritabil om de stat nu se lasă mânat de consideraţii conjuncturale de termen scurt", a subliniat el.

Potrivit lui Tokaiev, care a ocupat postul de adjunct al secretarului general al ONU, "este de dorit să prezentăm publicului textul acestei scrisori, în scopul de a-i face pe contemporani, cercetători sau oameni politici, precum şi generaţiile viitoare, să înţeleagă mai bine dinamica acestei epoci dificile".

În epoca URSS, Kazahstanul adăpostea cel mai important poligon nuclear sovietic, situat la 130 de kilometri de oraşul Semipalatinsk (în prezent Semei). Din 1949 până în 1991, 490 de explozii nucleare au avut loc în acest loc. Poligonul a fost închis la 29 august 1991, ca urmare a deciziei preşedintelui Nursultan Nazarbaev.

Potrivit estimărilor, începând cu anul 1949, radiaţiile libere de la Semipalatinsk au atins un nivel de sute de ori mai mare decât cel al catastrofei de la Cernobîl. Radiaţiile au provocat probleme de sănătate pentru mai mult de 1,5 milioane de locuitori ai regiunii.

Răspunde pe site-urile Aleph News, Mediafax, Ziarul Financiar și pe paginile noastre de social media - ȘTIU și Aleph News. Vezi răspunsul la Știu, de la ora 19.55, Aleph News.

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici