O nouă rută a migraţiei: Rută atlantică spre Europa pe pragul să ducă la o criză. Insulele Canare au cerut ajutor urgent din partea guvernului spaniol şi a UE

  • Preşedintele Insulelor Canare a cerut ajutor urgent din partea guvernului spaniol şi a UE, după ce în jur de 2.200 de migranţi au ajuns pe arhipelag în weekend, punând presiune pe resursele zonei, deja suprasolicitate, relatează The Guardian.
  • Ángel Víctor Torres a spus că infrastructura existentă a Canarilor pur şi simplu nu poate face faţă numărului de persoane care sosesc, deoarece periculoasa rută atlantică din Africa către Europa atrage din ce în ce mai mulţi refugiaţi şi migranţi.
  • Ángel Víctor Torres: „Fluxul de sosiri depăşeşte cu mult capacitatea de recepţie. Sunt preluaţi, distribuiţi şi relocaţi, dar fluxul de sosiri este încă mult mai mare decât răspunsul la recepţie"
4894 afișări
Imaginea articolului O nouă rută a migraţiei: Rută atlantică spre Europa pe pragul să ducă la o criză. Insulele Canare au cerut ajutor urgent din partea guvernului spaniol şi a UE

O nouă rută a migraţiei: Rută atlantică spre Europa pe pragul să ducă la o criză. Insulelor Canare cerut ajutor urgent din partea guvernului spaniol şi a UE

Preşedintele regional a subliniat că 2.188 de persoane au ajuns pe insule în weekend şi că sunt găzduite în tabere improvizate pe docurile de la Arguineguín din Gran Canaria.
 
Potrivit Organizaţiei Internaţionale pentru Migraţie, peste 11.000 de oameni au ajuns în Canare pe mare până în acest an - jumătate dintre ei doar în octombrie - în timp ce cel puţin 414 au murit în încercare.
 
Anul trecut, 2.557 migranţi au ajuns în arhipelag, în creştere faţă de 1.307 în 2018. Cu toate acestea, cifrele din acest an sunt cu mult în scădere faţă de 2006, când 32.000 de persoane au ajuns în Canare pe mare.
 
Ministrul de interne al Spaniei, Fernando Grande-Marlaska, şi comisarul UE pentru afaceri interne, Ylva Johansson, au vizitat insulele săptămâna trecută.
 
Vineri, într-o conferinţă de presă, Johansson a adus un omagiu „eforturilor uriaşe” ale guvernelor centrale şi regionale în gestionarea situaţiei în astfel de momente dificile.
 
Dar Torres a cerut acţiuni nu cuvintele, spunând: „Nu suntem într-o fază de planificare, suntem într-o fază de reacţie”.
 
El a spus că pandemia Covid-19 face lucrurile din ce în ce mai grele, a cerut acţiuni urgente în docul Arguineguín şi a cerut ca UE să respecte  „angajamentul european comun” de gestionare a migraţiei.
 
Agenţia ONU pentru refugiaţi, UNHCR, spune că ruta Atlanticului revine în popularitate din cauza conflictelor de durată, a închiderii frontierelor terestre din cauza coronavirusului şi a controlului sporit în unele ţări din nordul Africii.
 
Cel puţin 140 de persoane au murit luna trecută după ce o barcă care transporta 200 de persoane a luat foc şi s-a răsturnat în largul coastei Senegalului în cel mai mortal naufragiu înregistrat până acum în acest an.

Pentru cele mai importante ştiri ale zilei, transmise în timp real şi prezentate echidistant, daţi LIKE paginii noastre de Facebook!

Urmărește Mediafax pe Instagram ca să vezi imagini spectaculoase și povești din toată lumea!

Răspunde pe site-urile Aleph News, Mediafax, Ziarul Financiar și pe paginile noastre de social media - ȘTIU și Aleph News. Vezi răspunsul la Știu, de la ora 19.55, Aleph News.

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici