O nouă tulpină a virusului gripei aviare provoacă îngrijorare în rândul experţilor

Experţii din domeniul sănătăţii sunt îngrijoraţi în legătură cu răspândirea unei noi tulpini a virusului gripei aviare care a provocat deja moartea unei femei în China.

171 afișări
Imaginea articolului O nouă tulpină a virusului gripei aviare provoacă îngrijorare în rândul experţilor

O nouă tulpină a virusului gripei aviare provoacă îngrijorare în rândul experţilor (Imagine: Shutterstock)

O femeie în vârstă de 73 de ani din oraşul Nanchang s-a infectat cu virusul H10N8 după ce a vizitat un târg de păsări, deşi nu se ştie sigur dacă aceasta a fost sursa infecţiei. O altă persoană s-a infectat în provincia Jiangxi, relatează BBC News Online.

Oamenii de ştiinţă au declarat pentru The Lancet că potenţialul acestei boli de a deveni o pandemie "nu ar trebui subestimat". Ei au studiat noul virus H10N8 şi au constatat că acesta a evoluat din unele caracteristici genetice care i-ar putea permite să se reproducă eficient la oameni. Ei sunt îngrijoraţi că, în cele din urmă, acesta s-ar putea răspândi de la om la om, deşi experţii subliniază că nu există încă nicio dovadă în acest sens.

"Un al doilea caz de H10N8 a fost identificat în provincia Jiangxi din China, la 26 ianuarie 2014. Acest lucru este foarte îngrijorător deoarece arată că virusul H10N8 a continuat să circule şi ar putea cauza mai multe infecţii pe viitor", a declarat doctorul Mingbin Liu de la Centrul pentru controlul şi prevenirea bolilor din Nanchang.

"Ar trebui să fim întotdeauna îngrijoraţi atunci când virusurile trec bariera dintre specii de la păsări sau animale la oameni, deoarece este foarte improbabil ca noi să avem o imunitate anterioară care să ne protejeze", a declarat doctorul Jeremy Farrar, directorul Wellcome Trust. "Ar trebuie să fim deosebit de îngrijoraţi atunci când aceste virusuri manifestă caracteristici care sugerează că au capacitatea de a se reproduce uşor sau de a deveni virulente sau rezistente la medicamente", a adăugat el.

Răspunde pe site-urile Aleph News, Mediafax, Ziarul Financiar și pe paginile noastre de social media - ȘTIU și Aleph News. Vezi răspunsul la Știu, de la ora 19.55, Aleph News.

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici